Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трансплантирани пациенти искат оставката на министър Таня Андреева

| обновено на 25.03.14 в 18:40
Снимка: БГНЕС

Пациенти с трансплантирани органи протестираха пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за оставката на министър Таня Андреева заради нерешени проблеми с лекарствата им.

Пациентите с трансплантирани органи настояват да не доплащат за лечението си. Те искат оригиналните лекарства, включени в позитивния списък, да бъдат разделени в групи, за да не поема Касата само най-евтиното.

Диалог не се случи с министъра на здравеопазването. Напротив, тя си позволи да лъже обществото, че няма проблем с трансплантираните пациенти, а тук има пациенти, които се на си купували вече 15-20 дена лекарствата, защото струват по 120 или 200 лева. Тяхната терапия е много специализирана и всяко мърдане може да доведе до много тежки последствия, включително и до смърт, обясни един от демонстрантите.

Детенцето ми е на 5 години. Чернодробно трансплантираните пият само по един. Шест месеца, след като минаха на обслужване към Здравната каса, дотогава бяха безплатни. След това започна доплащане от 25 лева до 86, каза една от протестиращите.

Заместник-министърът на здравеопазването доктор Бойко Пенков обясни, че дори лекарствата да бъдат разделени по групи, ако на фармацевтичния пазар се появи нов генеричен медикамент, то Здравната каса отново ще плаща неговата цена.

Еднакви са си препаратите като действие. Ако го направим, ще го направим въпреки закона. Питаме всички специалисти и експерти в тази посока. Няма единно мнение, каза Пенков. 

Една от компаниите, регистрирала генерични продукти за трансплантирани в позитивния списък, след запитване на "Хоризонт" уточни, че са подали жалба за заличаването им с дата 10-ти март.

При дистрибуторите има налични от трите имуносупресора, каза още доктор Бойко Пенков.

В момента на склад има медикаменти. При заявка от аптеките веднага ще бъде доставени, обясни Пенков.

От 1-ви април Здравната каса ще плаща на 100 процента два от имуносупресорите, а един ще остане да бъде доплащан от пациентите в рамките на до 40 лева. Въпросите ще се обсъдят на нова среща в здравното министерство на 7-ми април.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени