Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павлова: В законите има забрани и ясни гаранции, говорим за спазването им

Гуцанов: Всякакви допълнения могат да се обсъждат в НС, за да бъде запазена природата на Черноморието

Снимка: www.wikimapia.org

Министърът на околната среда Искра Михайлова ще предложи на заседание на Министерския съвет допълнение към текста на решението за проекта край Карадере, за да бъде ясно на всички, че преди да се изпълнят изискванията на екологичното законодателство, никакво развитие, по какъвто и да е проект, не е възможно.

Готов съм всякакъв вид допълнения да бъдат обсъждани в парламента, за да бъдат запазени екологията и природата на Черноморието, каза в предаването "Преди всички" Борислав Гуцанов, председател на Комисията по регионално развитие в Народното събрание.

В същото време не можем да спрем 100 процента строежи на Черноморието. Трябва да се намери балансът. Стана ясно, че на Карадере не може да има строеж, ако няма екологична оценка и не са спазени законите. Но да ви кажа, че ще забраним строителството изцяло по крайбрежието. Не считам да има българин, който не иска да се изграждат нормални селища и хотели и да има туризъм в България. Категоричен съм, че е необходима по-голяма гаранция по отношение на обективността на екологичната оценка. Радвам се, че едната от идеите придобива общественост - да има екоборд от различни организации, които да участват, когато се коментират подобни проекти. Смятам, че това е добра идея.

Смисълът на закона за черноморското крайбрежие, много малко хора си дават сметка каква роля изигра този закон. Безобразията, които се случиха, станаха след първите големи приватизации. До 2008-а година се случват всички тези неща, които дразнят и са минали границата на всичко нормално. След 2008-а ограниченията са силни и стават благодарение на закона зач ерноморското крайбрежие.

Гуцанов заяви, че е категорично против предложението на "Зелените" за забрана на новото строителство в защитени зони от мрежата "Натура 2000". 

Лиляна Павлова, депутат от ГЕРБ и бивш министър на регионалното развитие, обясни, че още през 2012-а година е влязло в сила изискването за всеки нов проект да не може да бъде издадено разрешение за строеж, ако няма решение по ОВОС:

Това, което чуваме от правителството, от министъра, какви изменения ще прави по меморандума, е див популизъм. Това го пише в закона, няма нужда да се дописва в меморандум и решение на МС. Проблемът е в недоверието. Клетвите, които дават управляващите, не кореспондират с реалните им действия. Искам да видя промените в детайли, те бяха анонсирани от Министерството на инвестиционното проектиране. Когато внесох и вота на недоверие за това министерство казах, че то е кухо и не е намерило своята истинска роля, освен може би тази скрита роля да узакони такива проекти. Никой не е против инвестиции, но не за сметка на спазването на законите. Като забрани, ясни гаранции в законите има, тук говорим за спазването им. Но всичко, което чуваме, не показва да вървим в тази посока. Мораториумът, който беше приет, касае само държавни и общински имоти, а не касае частните имоти, това е само още един аргумент, че на теория всичко е прекрасно.

Чуйте дискусията от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна