Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гуцанов: Трябва да се намери баланс за бъдещето на Черноморието

Снимка: БГНЕС
Около скандалите за инвестиционни намерения за строеж на нов туристически обект в района на Карадере край Бяла се говори за бъдещето на българското крайбрежие изобщо. Публично обсъждане трябваше да се проведе на най-публичното място - площад "Независимост" в столицата. Организаторите от партия "Зелените" и няколко други организации предложиха събитието в социалната мрежа. Идеята им беше техният пърформанс да съвпадне със заседанието на Комисията по регионално развитие в НС. В нея, на второ четене се гледа законът за Черноморското крайбрежие. Но двете събития не съвпаднаха.

Борислав Гуцанов
, председател на регионалната комисия в НС, припомни отново в предаването "Нещо повече", че голямото строителство на морето е станало възможно в годините, когато не е имало Закон за Черноморското крайбрежие.

България е правова държава. След като беше приет Законът през 2008-а година, не можеш да строиш, ако не отговаряш на изискванията. В Карадере никой не е дал разрешение за строеж. Това, че МС е гласувал инвеститор, не означава, че някой е дал разрешение за строеж. Ролята на НС и регионалната комисия е да намерят пресечна точка, защото там пък местните хора също протестират. Погледнете и от още една височина на този проблем - ами планинските курорти? Предложението е да няма никакво строителство по Черноморието, но аз не съм сигурен, че това е най-хубавото за държавата. Бъдете сигурни, че, докато аз съм председател на комисията, няма да стане незаконно строителство. Никога крайностите не водят до нищо добро и трябва да се намери баланс
, обобщи Гуцанов и обясни, че технически са причините, които наложиха отмяната на заседанието на Комисията. То ще се проведе другата седмица, увери депутатът от БСП.

Чуйте репортаж по темата и интервюто с Борислав Гуцанов от звуковите файлове.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна