Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕРП-тата все още не са се издължили на НЕК

| обновено на 28.03.14 в 15:20

Днес изтича поредният срок, поставен от държавния регулатор на EVN и ЕНЕРГО-ПРО да платят 280 милиона лева на Националната електрическа компания. До вчера парите не бяха преведени, въпреки започналата процедура за отнемане на лицензите на енергоснабдителните дружества. От  EVN -България заявиха, че няма да платят исканата сума, но очакват конструктивен диалог с енергийния регулатор и НЕК.

Има некомпенсирани разходи от страна на НЕК към дружеството, направени в изпълнение на законовото задължение на EVN -България "Електроснабдяване" да изкупува енергия, произведена от ВЕИ. Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция и ни дава основанието да считаме, че можем да извършим или плащания към НЕК, или съответните прихващания на дължимите вземания, мотивира решението на EVN Петър Константинов.

Срокът за издължаване на 67 милиона от ЧЕЗ изтече вчера. Дружеството е поискало на свой ред от НЕК 160 милиона лева, за да компенсира загубите от задължителното изкупуване на „зелена енергия“. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа спора на 7 април. Председателят й Боян Боев заяви, че спорът е преди всичко търговски и трябва да се реши в диалог: Диалогът е започнат. Принципно този спор е между два наши лицензианта. Ако бъдем поканени, защо не. Ще изпратим наш представител.

До края на юни ДКЕВР ще изготви механизъм за компенсиране на разходите за зелена енергия. Боев не пожела да прогнозира как това ще се отрази върху крайната цена на електроенергията и с колко би могла да се увеличи тя от 1 юли.

Когато има непокрити разходи, ние сме длъжни да изготвим такъв механизъм. Те не са само в крайния снабдител. НЕК също има разходи, които не са компенсирани. Дали щяхме да открием процедура за отнемане на лиценз на крайния снабдител или не, това няма нищо общо с ценообразуването, което ние трябва да направим в края на месец юни, заяви председателят на Държавния енергиен регулатор Боян Боев.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна