Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Маринова: ВСС да бъде разделен на съвети за съдии и прокурори

Таня Маринова
Снимка: БГНЕС
Съюзът на съдиите в България навършва днес 17 години от учредяването си. Председателят на Съюза Таня Маринова подчерта по повод наложеното второ наказание на предшественика й на поста, Мирослава Тодорова, че е ясно за всички, че съдебната квота не може да взема самостоятелно решение за управлението на съда.

Висшият съдебен съвет (ВСС) изпрати в четвъртък Тодорова да работи в Софийския районен съд 2 години вместо предложеното от дисциплинарния състав намаление на заплатата й с 25%, но запазване на позицията й в Софийския градски съд.

Категорично е посочено като проблем в съдебната ни система от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от ПАСЕ, от Съюза на съдиите, че независимостта на системата не може да се установи, ако не се раздели Висшият съдебен съвет на такъв за съдии и прокурори. Ясно е вече за всички, че съдебната квота в сегашния ВСС не може да взема самостоятелно решение за управлението на съда. Това поставя въпроса защо едната от страните в съдебния процес има решаващо значение при кадровите решения за съда. Практиката на ВСС по дисциплинарните производства доказва това. Поставихме на обществени дебати този въпрос. Както международни наблюдатели, така и съсловието, и обществените организации се обединиха около това, че ВСС трябва да бъде разделен. Направихме конкретни предложения в законодателството в тази насока.

Интервюто с Таня Маринова можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна