Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Словакия започна гласуването на балотажа за президент

В Словакия  започна вторият тур на изборите за президент. Словаците избират между  настоящия премиер и лидер на социалдемократите Роберт Фицо, спечелил 28 % от гласовете на първия тур,  и  независимия кандидат, бизнесмен и филантроп Андрей Киска- с 24% във вота преди две седмици.

Изборните секции в Словакия ще бъдат отворени до 22 часа местно време. В първите часове след полунощ се очаква да стане ясно името на новия държавен глава. Броенето на гласовете във втория тур ще бъде по-бързо, но изборните комисии и Статистическият институт ще имат час по-малко заради преминаването от зимно към лятно часово време. Решения очакват и първите сигнали, свързани със заявленията за гласуване, нарушения на мораториума в деня на вота, както и с купуването на гласове.

Право да гласуват имат близо 4 000 000 словаци. Експертите прогнозират по-висока избирателна активност – над 50%, в сравнение с първия тур. Преди две седмици  до урните отидоха 43,4 % от имащите право на глас.

Шансовете на двамата кандидати изглеждат изравнени. Досега няма случай за  президент на Словакия да бъде избиран кандидат без опит в политиката. Кампаниите на двамата успяха да мобилизират допълнителни гласове, както от страната, така и от чужбина, показват предварителните анализи и броят на подадените заявления за гласуване. Хиляди словаци, живеещи и работещи в съседна Чехия, също ще пътуват специално за балотажа.

Словаците избират пряко президент за четвърти път от 1999 г. насам. Настоящият държавен глава Иват Гашпарович приключва своя втори мандат месец юни и няма право да се кандидатира за трети пореден път.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна