Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аню Ангелов: Не считам, че има пряка военна заплаха за България

аню ангелов
Снимка: БГНЕС

Не считам, че има пряка военна заплаха. Въпреки това обаче българското правителство според мен трябва да поиска определени консултации в главната квартира на НАТО по чл. 4 от Вашингтонския договор, както направиха Полша и Румъния, и да постави въпроса за конкретните мерки, които биха могли да бъдат взето от НАТО при евентуално влошаване на обстановката и прерастването на този риск в определена заплаха. Това заяви в предаването „Събота 150“ бившият военен министър Аню Ангелов.

Има изказвания на министъра на отбраната, че в последно време са увеличени разузнавателните полети покрай въздушните ни граници на Черно море, което налага нашите военновъздушни сили да изпълняват задачи по наблюдение на тези полети и да въздействат, ако те влязат в българското въздушно пространство. Това са руски разузнавателни самолети придружени от изтребители
.

За обстановката в Украйна Ангелов коментира: Няма провокация от страна на Украйна по никакъв начин. Има легитимно правителство, избрано от Върховната Рада. Въпреки това се стигна до анексиране на Крим. Това е резултат на една великоруска шовинистична политика, която тепърва ще набира скорост. Изразената тъга и недоволство от самия президент за това, че Съветският съюз се е разпаднал по такъв начин и е загубил съревнованието със Запада, говори за такива надежди в него и ненапразно сега отново се влошава обстановката около източната граница на Украйна.

Нито една страна не желае военно противопоставяне срещу Русия. На мен ми се струва, че в полето на дипломацията и на санкциите има значителен потенциал за сметка на каквото и да е военно противопоставяне.

Всяко дрънкане на оръжия около границата на Украйна от страна на Русия предизвиква някакъв отговор и всичко това струва пари. Украйна ще се противопостави на каквато и да е инвазия от Изток, аз съм сигурен в това, това ще струва пари и ще отвлече украинското правителство от главната му задача – да се опитва да възстанови икономиката. /…/ По никакъв начин не може да бъде оправдано каквото и да е нахлуване и нарушаване на границите. Аз съм сигурен, че такова няма да има в близко бъдеще, ако нещо не се случи междувременно. Възможни са провокации на отделни групи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна