Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън тръгва първи в Малайзия, изравни рекорд на легендата Джим Кларк

Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в състезанието от Формула 1 в Малайзия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пилотът на "Мерцедес" Люис Хамилтън от Великобритания спечели за втори пореден път стартова позиция през сезона във Формула 1. Той даде най-добро време в квалификациите и за Гран При на Малайзия, след като направи това и в Австралия преди седмица. За Хамилтън, който е световен шампион от 2008-а година, това е 33-ти старт от първа позиция в кариерата. Времето на Хамилтън е 1:59.041 минути, като изпревари Себастиан Фетел от "Ред Бул" и съотборника си от "Мерцедес" Нико Розберг.

Първоначално квалификацията беше отложена с 15 минути заради паднал проливен дъжд, а общото забавяне стигна почти до час. "Мерцедес" имаше доминантно предимство на сухо трасе, а въпросът беше дали те ще затвърдят превъзходството и на мокрия асфалт. Цялата квалификация беше съпътствана със смяна на гуми за мокро трасе и се проточи почти 2:20 часа.

Заваля много силно преди началото на квалификациите, по време на самата сесия също. Беше много трудно, не се виждаше нищо. Когато започна обиколката, видях Фернандо Алонсо зад мене, който беше дошъл почти до мен. И за мен, и за отбора ще бъде от огромно значение да спечелим утре. Колата е чудесна и смятам, че имаме всички шансове да се поздравим с победа. Започвам от най-добрата позиция, но е много важно какво ще бъде времето утре, каза Хамилтън.

От своя страна световният шампион Фетел остана доволен от второто си място, макар да се надяваше на последна възможност.

В първата фаза на квалификацията пулсът ми здраво се повиши, защото разбрах, че имам проблем с колата. Третата фаза на квалификацията не беше перфектна за мен и бих искал да има още една възможност. Но както и Люис спомена, вероятно и той ако имаше втори шанс, вероятно и той щеше да бъде по-бърз. Мисля, че като цяло свършихме добра работа и ще видим утре как ще стартираме.

Хамилтън изравни рекорд на страната си. Преди него Джим Кларк има също 33 поулпозишъна в комерсиалното автомобилно състезание, а също с толкова е и Ален Прост от Франция. Недостижим на върха в тази класация е Михаел Шумахер. Германецът, който в момента е в кома в болница след нелеп инцидент на ски, е печелил квалификациите 68 пъти. Втори е Аертон Сена от Бразилия, който загина на 1-ви май 1994-а година, с 65 първи места.

Ранглиста на пилотите във Формула 1, печелили най-много пъти първо място в квалификациите:
  1. Mихаел Шумахер (Германия)     68
  2. Aертон Сена (Бразилия)     65
  3. Себастиан Фетел (Германия)*  45
  4. Джим Кларк (Великобритания)  33
    Aлен Прост (Франция)      33
    Люис Хамилтън (Великобритания)*  33
  7. Найджъл Менсъл (Великобритания)  32
  8. Хуан Мануел Фанджо (Aржентина)  29
  9. Mика Хакинен (Финландия)    26
10. Ники Лауда (Австрия)     24
      Нелсон Пикет (Бразилия)     24

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени