Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световни имена преподават в Международната академия "Проф. Саша Попов" в Русе

Международната музикална академия "Проф. Саша Попов" се провежда в Русе от 1992 година в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни". Много големи имена са преподавали на младите музиканти, а тази година това бяха френският флейтист Патрик Галоа, проф. Минчо Минчев с курс по цигулка и клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров - по пиано и клавирни дуа.


Интересът към Академията е голям. Домакин е Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" - Русе. На финала  най-изявените участници винаги изнасят концерт в рамките на "Мартенски музикални дни".

Майсторските класове, цялата музикална академия е нещо, което се очаква с огромно нетърпение от децата в училището, защото става дума за един неповторим контакт с хора, доказали себе си на сцената - и като педагози, и като музиканти. И всъщност най-важното е самият контакт, т.е. усещането, че се докосваш до някого, когото си боготворил на сцената и те е било страх даже да му поднесеш цвете. Това, особено при малките деца, е уникално преживяване, казва Мария Дуканова - директор на НУИ "Проф. Веселин Стоянов" - Русе.

Чуйте цялото интервю с Мария Дуканова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна