Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър-Емил Митев: Ще навлезем в епоха на студен мир

Снимка: БГНЕС

Социологът и политолог проф. Петър-Емил Митев прогнозира, че няма да има студена война. Светът няма и не може да се върне в условията след Втората световна война, няма условия за това, аргументира се той.

Еднополюсният свят след казуса "Крим" свърши, видимо светът е многополюсен и това личи от факта, че Западът беше безсилен да наложи своята воля, а и за резолюцията за Украйна не гласуваха най-големите страни в света: Китай и Индия ... Очевидно ще се стигне до компромис и компромисът ще бъде следният - Крим остава в Руската федерация, а Русия гарантира териториалната цялост на, извинявам се за израза, остатъчна Украина. Ще навлезем в епоха на студен мир, който ще трае, вероятно, най-много до края на десетилетието. Студен мир, което означава редица ограничения, особено във военната област ще бъдат свити или напълно пренебрегнати. Г-8 очевидно изживява себе си. Тепърва предстои Украйна да придобие по-стабилна форма на държава... Там беше свален олигархът Янукович, който беше наследник на олигарха Кучма и прочие, и срещу него застава олигархът Тимошенко. Най-големи шансове има олигархът Петро Порошенко....

Проф. Петър-Емил Митев, председател на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”, добави, че  ръководството на партия ГЕРБ е постъпило достатъчно умно и не е пожелало да трупа капитал на базата на антируската реторика.

Цялото интервю на Петър Волгин с проф. Петър-Емил Митев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени