Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словашкият магнат Андрей Киска спечели президентските избори в страната

Андрей Киска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Словашкият магнат Андрей Киска спечели президентските избори в страната, въпреки липсата на предишен политически опит. Киска, който се кандидатира за президент за пръв път, победи настоящия премиер Роберт Фицо на втория тур на изборите.

51-годишният Андрей Киска спечели около 60 процента от гласовете. Победата му попречи на социалдемократите да получат контрол едновременно върху президентството и парламента. "Сърце, разум и характер" са трите думи, с които Киска търсеше подкрепата на електората. Бизнесменът-милионер финансира компанията си изцяло от собствения си джоб. Това означава, че за разлика от други политици, той не е обвързан с никакви спонсори или партии. Той също така обеща да се откаже от президентската заплата и да я дарява за благотворителност.

Андрей Киска никога не е заемал политическа длъжност, дори на местно ниво. Това бе по-скоро предимство, а не недостатък за избирателите, разочаровани от политическите партии от целия спектър. Киска е и първият президент без комунистическо минало, откакто Словакия получи независимост през 1993 г. След обявяване на резултатите новоизбраният президент каза пред журналисти и свои привърженици:

Като държавен глава ще върна доверието в президентската институция. В тази кампания, в тази борба влязох заради хората от нашата страна и ще изпълня своето обещание. Като президент ще стоя зад тях, ще стоя зад хората, зад всеки почтен човек. Трябва да се опитаме да очовечим нашата политика, да върнем доверието в почтеното слово.

Основният съперник на Киска, премиерът Роберт Фицо, приключи кампанията си като ухажваше избирателите с приказки за традиционното си католическо възпитание, в опит да се хареса на католическото мнозинство сред словашното население. Той дори описа Киска като сциентолог - твърдение, което магнатът отхвърли.

Киска е женен и баща на четири деца. Той ще заеме президентския пост на 15 юни.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна