Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Каприев: Майсторството на нашите автори се повишава

Номинациите за "Аскеер 2014" са: "Злият принц" от Георги Тенев; "Покана за вечеря" от Оля Стоянова и "Хората от Оз" от Яна Борисова. Общо 25 са били пиесите, номинирани тази година за наградата, припомни пред "Хоризонт" председателят на журито, което избира победителите проф. Георги Каприев. Българските автори показват техническа сръчност, отбеляза още той.

С известно удоволствие установяваме, че все по-малко са текстовете, които си играят на злободневна журналистика, нещо което в предните години се срещаше. С голямо удоволствие установяваме, че нивото, майсторството на нашите автори се повишава. Имаме вече едно доста професионално отношение към текста. Това, което наричаме реплики или диалог, там авторите стават все по-добри. Не всички са достатъчно сръчни при самото композиране на текста, отговарянето на онова, което наричаме драматургични изисквания, разбира се давайки си сметката, че в днешно време и драматургията не е това, което беше.

Броят на постановките е обнадеждаващ за родното творчество, особено предвид, че и миналата година за наградата са се борили 25 текста, отбеляза Каприев. Наградите се връчват за 10-а поредна година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна