Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Много е важно новият главен съдебен инспектор да бъде съдия

Снимка: БГНЕС


До 18 часа могат да бъдат издигани кандидатури за главен съдебен инспектор. Въпреки че Съюзът на съдиите и Асоциацията на прокурорите излъчиха свои представители за ключовата съдебна позиция, официални номинации все още няма.

В предаването "Преди всички" Христо Иванов от Българския институт за правни инициативи коментира:

Политиците следват обичайната практика всичко да се случва в последния момент, да си крият картите и да си извиват ръцете. Освен това предполагам, че тече процес на кулоарна консултация, защото трябва да се сформира мнозинство от 2/3 и те са свикнали предварително да уговарят мнозинствата. За съжаление, виждаме отново практиката, при която процедурата, в която трябва да се формира решение, се изпразва от съдържание, защото мнозинството и следователно решението трябва да се формира преди нейното начало.

Някак не може да се утвърди културата при политиците да разберат, че идеята на тези процедури е те да осигурят едно легитимно формиране на решение след представяне, след проверка, след въпроси и т.н., а не предварително да спазарят мнозинството. Това е една непробиваема стена. Ние се опитваме да кажем, че решението се взима след процедурата, а не преди нейното начало. Иначе за какво ни е тази процедура.

Христо Иванов коментира и острата позиция на Асоциацията на прокурорите срещу настояването на Съюза на съдиите  -  Висшият съдебен съвет да бъде разделен на съдийска и прокурорска камара. Той изрази притеснението си от все по-доминиращата роля на главния прокурор при взимане на решения в съдебната система:

В момента в Инспектората има твърде много прокурори и твърде малко съдии. Ще бъде много важно главният съдебен инспектор да бъде съдия, защото само така може да се балансира усещането за това, че и този орган на съдебната власт е твърде доминиран от прокуратурата. В момента се формира един сериозен проблем в съдебната власт, дори бих го нарекъл нова криза в нейното управление, заради факта, че става ясно и все по-очевидно, че ВСС е доминиран от главния прокурор в огромна степен. /…/ Не може прокурори, които са страна по делото и които са една йерархична институция, да участват в кариерната съдба на съдиите – това е недопустимо. В момента за съжаление първо виждаме защо това е проблем на практика, в огромната доминация, която г-н Цацаров упражнява върху взимането на решения във ВСС, и второ – за съжаление виждаме една мобилизация около отбрана на това положение. Тук става дума за една ситуация с политическо значение. Подозирам, че до голяма степен резултатът от избора на главен съдебен инспектор ще бъде предопределен именно от тази борба. Тук даже изобщо няма да става дума за конкретните кандидатури, за съдии и прокурори, тук ще става дума за формирането и запазването на властовата конюнктура по отношение на съдебната власт, възможността на политическата система да получава от съдебната власт това, което й е необходимо, което в настоящия период се случва изключително през фигурата на главния прокурор.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна