Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

XVII издание на Международния фестивал за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO”




От трети до шести април включително ще се проведе за седемнадесети път фестивала за съвременна клавирна музика „ppIANISSIMO”. В рамките на три вечери на подиума в Първо студио на БНР, своето майсторство и професионализъм ще покажат няколко от най-изявените изпълнители и композитори на нашето време. Идеята на този форум е да акцентира върху възможностите на пианото като клавишен и перкусионен инструмент. В афиша на „ppIANISSIMO” тази година присъстват инструменталистите Боян Воденичаров, Камелия Миладинова, Албена Димова… Ще бъдат отбелязани и годишнини на големите български композитори Константин Илиев и Иван Спасов.

Камелия Миладинова Снимка: личен архивФестивалът ще бъде открит с „Лупинги и сънища” – концерт на Камелия Миладинова с Керстен МакКойл. Ето какво сподели тя:

„Концертът на трети април ще бъде рецитал за флейта и пиано. Керстън МакКойл, който свири на медния духов инструмент е германец, който работи и живее в Холандия. Той е първи флейтист на Концертгебау оркестър, преподава и в Консерватория в Амстердам. За мен е изключителен музикант и много ценен колега. Работим заедно от доста години. Участието ни в XVII фестивал „ppIANISSIMO” се осъществява по покана на проф. Стела Димитрова-Майсторова. Програмата включва предимно съвременни произведения. Но сме отделили място и за Й. С. Бах. Ще изпълним „Соната за флейта и облигатен клавир в A dur”. Интересното за нея е, че половината от първата й част е изгубена още по времето, когато той е живял. Всеки който я изпълнява днес, трябва да направи своя трактовка или да използва такава, написана от друг композитор. В нашия случай тя е направена от моя колега, флейтиста Керстен МакКол. Последните ноти буквално бяха завършени седмицата преди гостуването ни тук, на този фестивал. Не е лесно да се довършва произведение, написано от Бах в неговия стил и дух, този творчески процес беше свързан с много промени до последно. Така че, може да се каже, че в програмата ни за този концерт имаме нова музика от този гениален автор.”




Камелия Миладинова не участва за първи път на „ppIANISSIMO”. През 2001 година тя свири на неговата сцена, когато изнася солов рецитал. Изпълнителката още от студентските си години проявява афинитет към съвременната класическа музика. В последствие след като завършва висшето си музикално образование в НМА „Панчо Владигеров” в класа на проф. Стела Димитрова-Майсторова, се установява в Холандия. Там пианистката за първи път обръща по-голямо внимание на съвременни и не много познати на широкия кръг публика композитори. Освен преподавател в Консерваторията в Ротердам, Камелия Миладинова е и активен концертиращ артист. Но винаги намира място в репертоара си за произведения, написани от XX и XXI век. Тя споделя, че тази музика в крайна сметка е по-близа до нас като нейни съвременници.

Горещи теми

Войната в Украйна