Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева: До края на май ще бъде готова национална стратегия за превенция на ранните раждания

Снимка: БГНЕС
[/moduleПредседателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева коментира в "Хоризонт до обед" тревожните данни за ранните раждания на деца. Тя обяви, че по този проблем се работи върху национална програма, която се изготвя заедно с Комисията по правата на децата, младежта и спорта в Народното събрание. Стратегията ще бъде готова до края на май.

Този въпрос е бил подценяван през годините, намирани са се оправдания в етнокултурните норми. В повечето лечебни заведения не се отчита като медицински проблем износването и раждането на дете от малолетна майка. Има неразпознаване на малолетните родилки като деца в риск. Самите медицински работници смятат, че има дефицит на работа в тази насока. Трябва да търсим координирани политики, интегрирани политики между здравеопазването, образованието и социалната политика. Трябва да търсим и конкретни резултати от конкретни действия.

В България всяка професионална сфера има нужда от ясно разписани правила и норми. В стратегията няма да се концентрираме само върху малолетните момичета, които раждат деца, а ще работим комплексно. Необходимо е упълномощено лице от персонала в болниците, което да познава законите, свързани с децата и да знае как работи системата за закрила на детето. Трябва да има ясно разписана процедура за риска от изоставяне
, каза още Жечева.

След проверки на 30 от лечебните заведения сме дали 94 точки предписания - зад тези цифри се крие много работа и увереност, че можем да постигнем резултати, допълни Ева Жечева. 

Интервюто с Ева Жечева може да чуете в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна