Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти и граждани излизат на протест пред МВР в защита на свободата на словото

Снимка: БГНЕС
Журналисти и граждани се събират в 9.30 часа пред Министерството на вътрешните работи в знак на протест срещу натиска върху свободата на словото. "Да се ядосаме днес. Утре може да е късно!", гласи името на група в социалната мрежа Facebook, която призовава общество за солидарност с водещата от бТВ Генка Шикерова. Нейният автомобил беше запален за втори път. Извършителите не са задържани.

Институциите дължат отговор, написаха в специална позиция от Асоциацията на европейските журналисти. Иван Радев, който е член на асоциацията, каза в предаването "Преди всички", че отговорите са важни, а насилието над журналисти е последното нещо, от което има нужда страната:

Случаят с колата на Генка не е първият. Миналата седмица беше нападнат и спортния журналист Владимир Зарков от "7 дни спорт". Преди време имаше посегателства върху колата на Сашо Диков, а преди това на журналистът от Дупница Лидия Павлова, която разследваше братя Галеви. Нито един от тези случаи не е разкрит. Извършителите не са известни и наказани, което е много притеснително.

Когато обект на дадено нападение е журналист, тогава жертвата не е само неговата личност, а и цялото общество, коментира Иван Радев:

Палежите на коли най-често са предупреждение към някого да спре да прави нещо и да промени поведението си. Ако този журналист се поддаде на натиск, промени позициите си и спре да информира обществото коректно, тогава губят всички негови читатели, слушатели зрители, т.е. губи цялото общество.

Нападенията срещу журналисти са част от един по-голям проблем – липсата на капацитет в МВР и уволнението на качествени и подготвени служители, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него при инциденти като този с колата на Генка Шикерова трябва да има по-различен подход. 

На всички ни е ясно каква преса има в момента върху журналистите да не пишат това, което мислят. И ако към тази политическа, икономическа и медийна преса добавите и насилие, действително ще имате изключително влошаваща се медийна среда, смята Безлов.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна