Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанският квартет "Казалс" с първи концерт у нас

| обновено на 08.04.14 в 16:06
Квартет "Казалс"

Наричат "Казалс" "квартет на новото хилядолетие". Музикантите са възпитаници на престижното висше училище "Кралица София" в Мадрид и са приемани радушно на всички най-важни сцени по света, като Карнеги хол - Ню Йорк, Уигмор хол - Лондон, Берлинската филхармония, Музикферайн - Виена и още много други.

Наречен на големия виолончелист Пабло Казалс, квартетът е в състав: Вера Мартинес Мехнер и Абел Томас (цигулка), Джонатан Браун (виола) и Арнау Томас (виолончело). Двамата цигулари разменят ролите си на първа и втора цигулка, което е голяма рядкост при квартетистите.

"Казалс" квартет има многобройни награди, сред които са победите на конкурса в Лондон през 2000-ата г. и на конкурса "Йоханес Брамс" през 2002-ра.

Концертът на 8-и април от 19.30 часа в столичната зала "България" е част от Европейския музикален фестивал, събитие в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата през 2019-а г., което се организира със съдействието на посолството на Испания, Министерството на културата и Столичната община.

В програмата ще звучи музика от Моцарт, Лигети и Брамс.

Чуйте интервюто на Георги Митов - ГеМи с цигуларката Вера Мартинес Мехнер.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна