Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Орешарски вижда перспективи за развитие на бизнес отношенията между България и Виетнам

Снимка: БГНЕС

Премиерът Пламен Орешарски вижда перспективи за развитие на бизнес отношенията между България и Виетнам. Това ще бъде във фокуса на разговорите на премиерите на двете страни утре в столицата Ханой.

В първия ден от посещението си Орешарски разговаря с виетнамци, живели в България. Открит беше и първият български ресторант в Ханой.

Българското посолство в Ханой събра виетнамски граждани, учили в страната ни, на среща с делегацията. Над 6000 са завършили следдипломна квалификация у нас, а възпитаниците на вузове са над 2200. Повечето от тях сега са бизнесмени, не липсват и политици. Пред тях премиерът Пламен Орешарски обясни, че България винаги е подкрепяла виетнамския народ: 

В този регион на света Виетнам е най-приятелската страна на България.

Сега отношенията ни трябва станат модерни, за което да се погрижат политиците от двете страни, каза още той: 

Има много бизнес възможности и във Виетнам, с които българските фирми биха се радвали да се възползват. Има много бизнес възможности и в България и ние ще се радваме големите виетнамски компании да присъстват на нашия пазар.

Има перспектива за развитие в туризма и привличане на виетнамски туристи у нас, но както сподели български възпитаник:

Малко трудно може да се влиза.

Визите остават проблем, но е възможно между София и Ханой да се пусне директна въздушна линия. За това ще преговаря транспортният министър Данаил Папазов.

Друг виетнамец, завършил наскоро образованието си по маркетинг у нас, Ангх Гуен е един от собствениците на първия български ресторант в Ханой, наречен "София". Премиерът Пламен Орешарски уважи церемонията по откриването на заведението. Според младия виетнамец страната му е златна мина за инвестиции: 

Тези, които имат малко повече въображение, това е златна мина, става дума за бизнес, за инвестиция, тъй като в Европа, ако трябва да говорим честно, са изчерпани нещата. Строителството е много силно в момента. Искаме да отглеждаме тук българска роза. Честно казано, тук, като кажа за България, първо се сещат за българската роза.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна