Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Св. Димитров: Търговията на електричеството през енергийната борса ще доведе до прозрачност на цената

Трайчо Трайков: Стартирането на Българската енергийна борса няма да реши проблемите в енергетиката

Снимка: БГНЕС

Надяваме се Българска независима енергийна борса да следва плана си, съгласно който борсата би трябвало да започне реално да работи през 2015-а година, каза енергийният експерт Светослав Димитров в интервю за предаването "Преди всички".

Той обясни, че Енергийната борса е част от мерките за либерализация на българския пазар: Енергийната борса беше важна стъпка, която трябваше да бъде направена още преди няколко години. Търговията на електричеството през енергийната борса ще доведе до прозрачност на цената. Другото важно е, че когато борсата заработи с всички пазари, с които се търгува борсово, тогава тя ще може да се свърже и със съседните балкански страни. По този начин цената, която би могло да се постигне там, ще бъде или по-добра, или по-лоша, но практиката показва, че няма да е по-лоша и няма да има напрежение за енергийната система.

Според Димитров технически проблеми при започването на работа на борсата не би трябвало да има: Политически проблеми се надявам да няма, защото ако има политически проблеми, борсата няма да работи така, както би трябвало.

Бившият енергиен министър Трайчо Трайков заяви, че българският пазар има два проблема: Първият е, че регулираният пазар е действително с ниски цени в сравнение с цените за домакинствата в целия ЕС. Проблем е, че трябва хората да приемат, че свободата идва и с рискове. Може би в конкуренцията ще има по-ниска цена, но това зависи от пазарните условия. Вторият проблем пред борсата е, че над 40% от произведената в България електроенергия се изкупува по дългосрочни договори от 15 години нагоре. Това тежи като воденичен камък на електроенергийната система. Така на енергийната борса ще може да се продава по-малко, отколкото е необходимо. При всички положения трябва да се намери механизъм, който да компенсира НЕК и неговите задължения и това ще трябва да стане чрез преговори за корекция на цената. Борсата се отнася за свободната част от пазара, но когато всичко остане на изцяло пазарна основа, тогава въпросът е какво става с дългосрочните ангажименти, които държавата е приела за изкупуване на енергията.

По отношение на днешното заседание на ДКЕВР, на което се очаква комисията да гледа лицензите за ЕРП-тата и "Южен поток", Трайков каза: Важно е да се разбере каква е целта на правилата на ЕС. Това не е, за да се радва някой бюрократ в ЕК . Целта е да се създаде конкурентен пазар. В момента управляващите казват, че търсят начин да заобиколят изискванията за конкурентен пазар.

Мненията чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна