Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индивидуализираното лечение у нас се прилага само при онкоболните

Снимка: БГНЕС
Индивидуализираното лечение у нас се прилага само при онкологично болните пациенти, докато в развитите страни това е практика при много заболявания,  каза за " Хоризонт" д-р Жасмина Коева-Балабанова, председател на Асоциацията за персонализирана медицина, на първата конференция по темата у нас.

Досега у нас не е имало единна платформа, която да обедини специалистите - и в медицината, и в медицинското образование, за да имаме индивидуална медицина, каза д-р Жасмина Коева-Балабанова:

Такъв индивидуализиран подход спестява на здравеопазването много пари от неефективна терапия. В различните групи заболявания процентът на неефективното лечение заради прилагане на неподходящ медикамент, недостатъчно прецизна диагностика, варира за различните заболявания между 10 и 70 процента.

У нас има специалисти и лаборатории за извършаването на молекулярен генетичен анализ, който предшества персонализираната медицина, каза още д-р Жасмина Коева-Балабанова:

Бихме искали медикаментите, свързани с таргетната терапия, да влязат в курса на обучение по фармакология. Малко повече да се застъпи молекулярната диагностика.

Гости на първата конференция за персонализирана медицина у нас бяха Европейският алианс и Световната коалиция за персонализирана медицина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна