Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващи и опозиция с различно тълкувание на доклада на МВР по случая "Лясковец"

Снимка: БГНЕС

Оценките в доклада на МВР по случая "Лясковец" не са съвсем справедливи. Това каза в предаването "12+3" депутатът от ГЕРБ и бивш заместник-министър в МВР Веселин Вучков: Това, което ми направи впечатление, е, че се прехвърля отговорността върху двама цивилни служители на Областната дирекция на МВР във Велико Търново, предишния и сегашния директор, както и някои служители на по-ниски нива. Нито дума не се спомена за висшата професионална фигура. Неговата отговорност не може да бъде игнорирана.

Според Вучков главният секретар Светлозар Лазаров е трябвало да подаде оставката си, най-малкото заради морални причини: Специализираният отряд за борба с тероризма е на негово подчинение. Сега излиза, че ползването му е било абсолютно неизбежно и целесъобразно. Колкото и цинично да звучи, излиза, че едва ли не и жертвата, която беше дадена, е била неизбежна.

На упреците на сегашното ръководство, че СОБТ е ползван само като отряд за задържане, Веселин Вучков отговори: Многократно е ползван СОБТ, не само през последните 4 години. Подобен тежък инцидент от 1994-та година просто не се е случвал и ми се струва, че навеждането към подобни изводи сякаш е резултат от търсене на нови опорни точки. Според мен неаргументирано звучат изводите, че предишното ръководство на СОБТ, на Областната дирекция и лошото оборудване са причини за този тежък провал.

Ние ще поискаме малко повече и по-подробна информация за доклада на Инспектората и всички резултати от вътрешноведомствената проверка, каза депутатът от КБ и председател на парламентарната комисия по вътрешен ред и сигурност Атанас Мерджанов:  Трябва да призная, че аз очаквах подобни наказания. Пределно ясно е, че операцията е законна, спазени са нормативните изисквания. Въпросът е обаче дали състоянието, в което се намира цялата система на МВР и отделните компоненти, са адекватни и могат да отговорят на подобен род предизвикателства. Очевидно не. Дисциплинарните наказания не бива да остават само дотук. Необходими са много по-завишени изисквания от страна на ръководството на МВР за повече прецизност и взискателност на структурите на МВР и за повече контрол.

Според Мерджанов Областната дирекция на МВР е действала по свои собствени правила и закони, без да има необходимата координация и синхрон с централното ръководство: Според нас това налага да бъде извършен пълен преглед на дейността на всички областни дирекции на МВР, и по-специално комплексна проверка на Областната дирекция във Велико Търново.

За искането на опозицията главният секретар на МВР да си подаде оставката заради операцията в Лясковец, Мерджанов заяви: Политическата отговорност се носи и никой не бяга от нея, но в системата на МВР започна мащабна реформа и смятам, че резултатите вече се усещат. Трагичният случай в Лясковец спъна голяма част от процесите.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна