Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравни инспектори в страната протестираха заради ниски заплати

| обновено на 07.04.14 в 17:25
Снимка: Радостина Чернокова

За втори път тази година инспектори от Регионалната здравна инспекция във Варна излязоха на протест заради ниското си заплащане.

Инспекторите благодариха на д-р Ангел Кунчев, който в доклад до здравния министър предлага спешно свикване на работна среща с представители на здравните инспекции от страната за обсъждане на проблемите. Освен увеличение на заплатите с 30 процента протестиращите настояват да се възстанови процентът за прослужено време извън заплатата, да се спрат съкращенията и да бъде променен образователният ценз от професионален бакалавър в бакалавър. 

Искаме да се премахне тази степен професионален бакалавър, да се синхронизира законодателството заедно с Европа. Те взимат бакалавърска степен за три години, докато ние за три години взимаме степен професионален бакалавър, каза един от протестиращите.

Основната ми заплата е 550 лева и съм лекар с взета специалност. Ние сами си знаем как оцеляваме, допълни негова колега.

Здравните инспектори се заканват, че ако исканията им не бъдат изпълнени, протестите ще продължат.

И в Смолян здравните инспектори излязоха на символичен протест. На професионалния си празник те  настояха за 30 процента увеличение на заплатите. Възнагражденията не са актуализирани от шест години и са около 400 лева.

И без това сме много малко. Нямаме нови кадри при нас, защото заплащането е прекалено ниско, желаещи лекари да дойдат да започнат работа при нас пък млади специалисти съвсем няма. Никой лекар няма да дойде за 500 лева да работи при нас, каза Емилия Аянска от отдел "Противоепидемичен контрол".

Аянска обясни защо протестът е в Деня на здравето и професионален празник на работещите в сферата на здравеопазването:

За да напомним за здравето, че за да има здраве, първо трябва да се грижим за профилактика на здравето, а след това към лечението, защото ако имаме ефективна профилактика, няма да се стига до лечението на болни хора. Знаете колко са болните, колко болници в страната. Защо да се отделят пари за болници, докато могат да се отделят пари за профилактика. Да не се стигне да имаме болна нация, каквато е в момента нацията на България.

Лекари, инспектори и лаборанти от Регионалната здравна инспекция в Габрово и Севлиево също се присъединиха към колегите  си със символичен протест. Те настояват  Министерството на здравеопазването да не отлага решението на  проблемите. Според протестиращите ръководният състав на инспекцията получава  в пъти по-големи възнаграждения.

При нас има голяма текучество на персонал точно поради ниското заплащане и успоредно с това министерството периодично прави съкращения. Работата не намалява, тя се увеличава, казват инспекторите.

Освен 30-процентно увеличаване на заплатата, протестиращите искат допълнителни възнаграждения за постигнати резултати, както и осъвременяване на нормативната база.

 


  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна