Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасърджиев: Здравеопазването трябва да е приоритет на всички министри

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз и пациентските организации предупредиха при приемането на бюджета на НЗОК, че недостиг на средства се очаква. Още при коментарите на бюджета беше ясно, че здравната система се обрича на фалит през тази година. Това каза в предаването „Нещо повече“ д-р Станимир Хасърджиев - председател на УС на Националната пациентска организация по повод казаното по-рано днес по „Хоризонт“ от министър Таня Андреева, че половин милиард лева са дълговете на болниците и че е възможно да се стигне до актуализация на бюджета.

Здравеопазването, за да се случи и за да бъде в полза на гражданите, то трябва да бъде приоритет на абсолютно всички министри, а не само на здравния, който бива хвърлен като на кучетата да дава обяснение защо няма пари за здравеопазването. И Световната здравна организация, и европейските институции непрестанно призовават здравеопазването да бъде приоритет първо на финансовия министър. Само с финансови средства в бюджета би могло да се правят реформи. След това то трябва да е приоритет на кметовете, на министъра на регионалното развитие, на социалния министър, на останалите министри и едва тогава да говорим, че здравеопазването е приоритет, каза д-р Хасърджиев.

По думите му всички правителства заявяват, че здравеопазването е приоритет, но хвърлят жълти стотинки в системата и очакват здравният министър да обира луфтовете.

Според д-р Хасърджиев държавата продължава да е най-големия длъжник на здравеопазването, защото продължава да не отделя достатъчно средства за него: Съвсем нормално е при такова хронично недофинансиране да се генерират такива огромни дългове на болниците. Съвсем нормално е тези лечебни заведения и лекари да търсят начини за дофинасиране и в крайна сметка всичко това излиза от джоба на болния човек.

Доплащането от страна на гражданите за здраве е в размер на над 55 на сто, обяви д-р Станимир Хасърджиев.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна