Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска фирма ще дава консултации за изграждането на АЕЦ във Виетнам

Пламен Орешарски във Виетнам
Снимка: БГНЕС

Българската фирма "Риск Инженеринг" ще консултира правителството на Виетнам при изграждането на АЕЦ, а друга фирма ще строи завод за рециклиране на масла, стана ясно по време на посещението на прамиера Пламен Орешарски във Виетнам. Има огромни резерви в икономическото сътрудничество, констатираха в Ханой премиерите на двете страни.

Премиерът на Виетнам Нгуен Тан Зунг получи от Пламен Орешарски списък с 12 проекта, по които е работено до момента и на които страната ни държи да се осъществят:

В най-напредналата фаза е проекта на "Приста ойл" за изграждане на рециклиращи мощности за отработка на масла, "Риск инженеринг" са за преподписване на договор за консултанти на виетнамското правителство, по изграждащата се ядрена мощност. Има проекти, свързани с електронните технологии в сфераната на образованието, евентуално български ноухау за образователната система във Виетнам. И съответно виетнамски проекти, които са насочени към прокарване на път на виетнамски контейнери към Европа.

Страната ни разглежда Виетнам като най-важния си стратегически партньор в Югоизточна Азия и разчита, че с развитието на икономическите връзки ще се засили присъствието ни в този регион на света. Българският премиер заяви:

Заявихме намерения да работим за тяхното разкриване както в сферата на взаимното насърчаване на инвестициите, така и на развитие на търговията между двете страни.

Виетнамският премиер беше категоричен, че моделът за икономическо сътрудничество с България ще бъде нов:

Трябва да се създадат благоприятни условия на предприемачите, да се свържат с партньори и да проучат пазари в сфери, където България има предимство, а Виетнам има нужда, като изграждане на инфраструктура, градско планиране, обществен транспорт, енергетика, опазване на околна среда и хранително-вкусова промишленост.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна