Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари: Не може да се изискват неплатените здравноосигурителни вноски от 2000-а година досега

При всички положения трябва да има някакъв консенсус на политическо ниво, т.е. всички да са съгласни с начина, по който хората ще бъдат върнати в здравноосигурителната система, каза заместник-председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов в интервю за предаването „Преди всички“.

Отделните прояви не вършат работа и досега не са дали никакъв ефект. Действително въвеждането на електронната здравна карта до някаква степен ще изясни точно колко са неосигурените и какви са те и съответно как да бъде подходено. Няма как от 2000-а година със задна дата да се карат хората да плащат здравни вноски. Въпросът е всички да участват в системата, защото иначе системата буксува. Първо трябва да се върне доверието в системата. Другото е да се промени здравноосигурителния модел, добави той.

Д-р Йорданов посочи, че в България се плаща най-ниската цена за здравеопазване на човек от населението: Така че ние искаме европейско здраве, но със средствата, които разполагаме – те са най-малките от всички европейски държави. Така че приходите в системата са също много важни. Категорично трябва да се хванем за този въпрос.

Според д-р Йорданов държавата трябва да даде пример и да се издължи към здравната система: Другото, което е много важно, е Касата да се отдели от фиска на държавата, защото така финансовият  министър определя правилата, а това са парите на всички осигуряващи се. Това трябва да е институция, която не зависи от държавата.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването заяви, че в България е приет принципът предишни плащания да се дължат до три години назад: Не може да наложиш санкция със задна дата, защото ще нарушиш и Конституцията, освен закона. Това не е възможно да стане. Тук има въпрос, на който трябва да отговори министърът на финансите – защо при положение, че здравните вноски са задължителни, защо МФ не може да ги събере и какво е направило, за да ги събере? Аз нямам обяснение.

Дори всички хора да започнат да си плащат здравните вноски – в това няма особен смисъл в момента. Първо, защото здравеопазването няма да стане по-добро. Проблемът е как се разпределят средствата. Второ – Закона за бюджета на НЗОК е част от консолидираната фискална програма, т.е. НЗОК и да иска, не може да похарчи повече пари, отколкото харчи в момента, дори и да събере два пъти повече, добави той.

Мненията чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна