Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС внесе иск заради намалените осигуровки на деца, студенти и други групи

| обновено на 08.04.14 в 12:25
Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз внесе иск в Комисията за защита от дискриминация заради решението на държавата да осигурява наполовина децата, студентите държавна поръчка, социално слабите и още пет групи лица. Според Съюза е налице пряка дискриминация по признаците „трудово положение“ и „социален статус“. 

Като предпоставя занижено здравно обслужване, компенсирано единствено и за сметка на изпълнителите на здравна помощ, тази политика на държавата предполага натрупването на сериозен дефицит в системата на здравното осигуряване и рефлектира върху качеството на здравната помощ, мотивират се от лекарския съюз.

В категориите, осигурени наполовина от държавата са децата до 18 години, учещите редовно, докторантите, чуждестранните студенти, социално слабите, определени групи инвалиди. Според Лекарския съюз това е дискриминация по трудово положение и социален статус, което противоречи на Конституцията. Председателят д-р Цветан Райчинов посочи, че по този начин държавата дискриминира посочените лица:

Държавата, разполагайки с всички инструменти на властта, включително законодателна, си позволява да въвежда привилегии по отношение на плащанията, които тя извършва, и пренебрегвайки закона за здравното осигуряване, като в същото време тези лица практически са наполовина осигурени за разлика от всички останали.

С молбата си лекарският съюз изисква от Комисията за защита от дискриминация да задължи държавата да внася същите осигурителни вноски и за тези категории граждани, каквито довнасят всички останали работещи и работодатели.

Съсловната организация на лекарите призова и за политически консенсус по здравноосигурителния модел, за да се върне доверието на хората в него. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна