Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диловска: Европейски компании се боят, че ще загубят инвестициите си в България и следят казуса с ЕРП-тата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

България ще загуби престиж при евентуално отнемане на лицензите на трите ЕРП-та. Обстановката в нашата страна кара инвеститорите да следят внимателно ставащото. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Редица чужди компании, европейски, са вложили средства в покупка на дружества или в инвестиране и създаване на нови дружества тук и в момента тревогите им са свързани с това, че тези инвестиции ще се окажат незащитени. Европейски компании от държавите, чиито посолства днес са били представени, ще загубят доверие, оказано на България, и ще загубят инвестициите, които са вложили тук. Това според мен изнасяне на проблема на европейско ниво може би ще накара Комисията да бъде малко по-отговорна в последващите си действия.

Диловска коментира, че в ДКЕВР не са били единодушни в това дали имат право да се намесят в спора на НЕК и ЕРП-тата: 

Сумите, които са предмет на спор между частните компании и държавната НЕК, са между 340 и 400 милиона, само че въпросът не е в това да се уточнят сумите, а въпросът е принципен. Има ли ДКЕВР правото да започне такава процедура или няма подобно право. Много експерти бяха единодушни, че Комисията, първо, няма право да се меси в търговски спорове между енергийни компании, а те трябва да се разрешават по пътя на търговското и гражданското законодателство. Това беше първото становище, около което се обединиха всички, които изразиха публична позиция. Второто, което е много важно, това е свързано с това, че ако държавата, в лицето на регулаторната комисия, е причинила дефицит, и е причинила подобни спорове между компаниите, то тогава тя, държавата, трябва да направи така, че доставчиците на енергия да разполагат с достатъчно финансов капацитет, за да извършват дейността си и да изпълняват лицензионните си задължения, а не да заема страна. 

Експертът допълни, че задържането на увеличението на цените на електроенергията е поставило България в позиция да нарушава европейските изисквания на ценово обединение на пазарите до края на 2014-а година, заради което получава и предупреждения от Европа. Когато пазарите се обединят, неминуемо цената ще нарасне, коментира тя. 

Ние сме държава, която все още няма борса и докато другите обединяват борсите си и правят ценово обединение, ние тепърва, май преди 2-3 дни беше избрано търговско дружество да става борсов оператор.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна