Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Йорданова: Бюджетният контрол над публичните средства не трябва да е политически контрол

Снимка: БГНЕС

Не сме изненадани от решението на президента да върне за преразглеждане в Народното събрание промените в Закона за Сметната палата. Това заяви в предаването „Преди всички“ депутатът от ГЕРБ Диана Йорданова. Тя обясни:

Всичко, за което предупреждавахме по време на самите дебати, от една страна намери отражение в мотивите на президента, от друга страна – изключително силен отзвук и в ЕП. Това е един напълно логичен ход. От тук нататък е в ръцете на управляващото мнозинство да прецени дали да се съобрази, или да продължи по същия арогантен начин да налага диктат и своите решения. На практика промените, които се направиха, имат за цел да се лиши от независимост главната одитна институция на държавата. Да се смени ръководството и, на практика, да се сложи под контрол дейността й. Обезпокоително е, че според новите текстове може да се отзовават членове, т.е. предсрочно да се прекратява мандатът им. Така се дава възможност за оказване на натиск върху определени членове и по този начин считаме, че се разчистват сметки с неудобни или непослушни членове на Сметната палата, което е грубо нарушение на абсолютно всякакви процедури, всякакви писани и неписани правила. Не напразно и г-жа Гресле, която е член на Комисията по бюджетен контрол в ЕП, намеква, че след промените в Закона за Сметната палата е възможен и т.нар. "гръцки сценарий".

Според Йорданова поправките в Закона за потребителския кредит са популистки. Според нея след евроизборите ще има много промени в закони, които се приемат сега.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна