Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тарек Ейд Ал Мезрем: Кувейт се старае да бъде част от всяко позитивно решение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 200 години в Кувейт идват хора от различни области, култури и религии да търсят нова работа, нови възможности. Днес 65% от кувейтското общество не са граждани на Кувейт, но въпреки това са добре дошли. Кувейтската конституция дава права на всички в тази област, няма ограничения и сагрегация към никой от гражданите на страната ни. Освен икономически и граждански права хората в Кувейт имат и еднакви политически права. Това важи най-вече и за правото на жените да участват в политическия процес в страната. Това прави страната ни много различна от останалите страни в Арабския залив и в същото време я прави много стабилна и предвидима. Това каза в интервю за предаването "12+3" по "Хоризонт" кувейтският заместник-министър на информацията относно толерантността на Кувейт и отражението ѝ във външната политика на страната:

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в разговор с кувейтския емир предложи страната ни да стане глобален хуманитарен център. Това не става случайно, защото Кувейт организира две срещи, свързани с тези проблеми. Една тях беше посветена на донорите за събиране на средства на сирийските бежанци. По време на тези два форума бяха осъществени най-големите дарения в историята на световната организация. Кувейт няма външнополитически дневен ред, той е там, където има необходимост и желае да помага на хората. Ние помагаме, организирайки конференции и осъществяваме домакинство, към което никой няма съмнения, събираме всички важни лидери и политици в решаването на проблемите. Това прави Кувейт различен от останалите държави от Залива. Кувейтският лидер прави и всичко възможно да свали напрежението в отношенията между Саудитска Арабия и Катар. Философията на Кувейт е винаги да помага и да строи мостове между страните в един проблем. Затова страната ми е много добър медиатор в такива сериозни конфликти не само между арабските лидери. Ние се стараем да бъдем част от всяко позитивно решение. 

В държавата няма цензура върху медиите, категоричен е Мезрем:

Конституцията ни гарантира свободата на медиите в страната. Всички печатни издания са частни. Вярваме, че медиите правят едно общество силно и имат правото да информират за случващото се. Правилата не идват от министерството на информацията, а от парламента, който е избран чрез свободната воля на обикновените кувейтски граждани. Ако прочета нещо критично срещу правителството, нямам право да се обадя на главния редактор на въпросното издание и да му поискам сметка. Ние имаме ясно определени правила, направени от парламента и вярваме на правосъдната система, а не на това, което казват държавните институции. Правосъдната система е независима и тя взима решения, без да се влияе от силата, а само от законите и правилата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени