Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Имало едно време”: Строителите от Юнаците

БНР Новини
Археологически разкопки на „Плоската могила Юнаците”, Пазарджик.
Снимка: Петър Зидаров

Имало едно време… преди хиляди години, странна могила с плоска форма. Явно е оформяна специално, тъй като рязко се отличава от околния пейзаж, насред равното поле. Останала е до наше време. Намира се при днешното село Юнаците, на 8 км от Пазарджик.
Не стига, че древните хора незнайно как са натрупали непосилно за обикновените човешки възможности количество пръст, при това без механизирана техника. Но се оказва, че в могилата има… солидна Цитадела. По мащаби и характер тя изпреварва поне с две хилядолетия всичко, познато досега в европейската археология! За да бъде издигната крепост, трябва да има нещо много ценно за пазене. Богато ли е било селището? Защо учените говорят за Протоград? С какво са се занимавали неговите жители? – Пред археолозите се появяват смайващи неща.
Първият в света… хладилник. И то не какъв да е, а с пълна херметизация. Майсторите на керамика поднасят друга сензация: върху вътрешните дъна на съдовете има знаци. Вид писменост или Първата книга на света. Що за послания ни оставят древните? Как да намерим ключ, с който да бъдат разчетени?
Загадките от Протоград не спират. Някогашните хора са били отлични мореплаватели. Спускайки се по реките, до кои морета са стигали? Намерените артефакти буквално обръщат досегашните представи за географските познания и транспортните комуникации в древността. По-добре чуйте разказа на доц. д-р Явор Бояджиев, ръководител на разкопките, а така също впечатленията на Иван Василев и Николай Генов.

16 август

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна