Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Михайлова: 98 милиона лева дължи в момента бизнесът на работниците за забавени заплати

98 милиона лева дължи в момента бизнесът на работниците за забавени заплати, съобщи директорът на Главната инспекция по труда Румяна Михайлова. Тя уточни, че през последната година забавените възнаграждения намаляват като сума и като период:

Сумата през целия период, който ние наблюдаваме, а това е повече от две години, вече е стигнала до 204 милиона. Категорично, периодът, за който работодателите бавят възнаграждения на работниците и служителите от няколко месеца насам е съкратен. Това са около два-три месеца и само седем процента са работодателите, които са забавили възнагражденията с 12 и повече месеца.

Нова форма на злоупотреба от страна на бизнеса наблюдават от Инспекцията, като алармират, че се увеличават нарушенията с четиричасовите трудови договори:

Увеличават се случаите на хора, работещи по осем и по 12 часа, сключили реално договори за четиричасов работен ден. Появиха се и някои нови практики, работодателите да принуждават работниците да подписват молби за неплатен отпуск, примерно за половината от работните дни в месеца. И така месеци наред. Разбира се, реагирали сме своевременно, реагирали сме адекватно, заяви директорът на Инспекцията по труда Румяна Михайлова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна