Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фортисимо Фамилия представя "Дворжак в Америка"

Антонин Дворжак

На 13-и април от 11:30 часа в столичната зала "България" ще бъде представен новият проект на Фортисимо Фамилия - "Дворжак в Америка". Както подсказва заглавието, този тематично-образователен концерт е посветен на музиката на Антонин Дворжак, вдъхновена и създадена по време на 3-годишния му престой в САЩ (1892-1895). Там той се запознава с музиката на индианците и афроамериканците, а теми от техния фолклор композиторът вплита в своята гениална Симфония № 9 "Из новия свят".


Тази симфония е в центъра на програмата. Ще я изпълни Софийската филхармония под диригентството на Максим Ешкенази. Музиката ще бъде на фона на мултимедия, а подробности от историята на създаването ще представят на публиката актьорът Иван Юруков и бас-баритонът Валери Турманов. 

Светлина Терзиева - директор на Фортисимо Фамилия, разказва, че този проект е изключително популярен в САЩ и е по идея на музикалния критик Джоузеф Хоровиц. Специално за него у нас са разработени и учебни материали, които са били предоставени на учители по музика, които могат да запознаят децата с материята още преди да стъпят в концертната зала. 

Чуйте повече подробности за проекта в интервюто със Светлина Терзиева.

Фортисимо Фамилия е носител на приза "Музикален проект на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" за българския "Музикант на годината" 2012 .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна