Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Германският Шпигел се спира на работата на пролетната среща във Вашингтон на Международния валутен фонд и Световната банка. Всички са съгласни, че на Украйна трябва да се помогне, но никой не знае как, заключава изданието.

Русия е готова да плати на Украйна за отказ от Крим, пише Украинская правда по повод изказване на руския министър на финансите Антон Силуанов за условията Киев да получи руска финансова помощ. Украйна трябва да извърши конституционна реформа, да произведе избори, да признае (отделянето на) Крим и да деескалира напрежението в югоизточната си част, заявил Силуанов. От тези четири условия зависи кога Русия ще може да предложи мерки по допълнителна финансова помощ както по бюджетните, така и по газовите въпроси. Пряка връзка няма, но е неизбежно да се ориентираме по това, отбелязал руският финансов министър, цитиран от Украинская правда.

В друга публикация изданието съобщава, че в Източната и Югоизточната част на Украйна ситуацията повече или по-малко е под контрол. 

"Западът и Русия - в позиционна война за Украйна", гласи заглавие в австрийския вестник Ди Пресе. В интервю за вестника украинският министър на енергетиката Юрий Продан заявява, че за страната му е неприемливо увеличението на цената на руския газ с 80 на сто до 480 долара за 1000 кубически метра. Стилът на Газпром е стил на монополист, който диктува цените без преговори, казва украинският министър. Той съобщава, че във вторник ще бъде в Словакия за разговори относно реверсивните доставки на газ от други европейски източници, което би намалило зависимостта от руския газ.  

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна