Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Перенджиев: Може да се стигне до гражданска война между Западна и Източна Украйна

Мъже във военни униформи патрулират в столицата на Крим Симферопол
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Детонатор на събитията в Югоизточна Украйна не са действията на руските спецслужби, а действията на новата власт в Киев, която издигна националистически лозунги и зае откровена антируска позиция. Именно това подтиква към съпротива жителите на източните и южните области на Украйна. Това заяви в предаването „Събота 150“ руският експерт по сигурността Александър Перенджиев. Той добави:

Когато започнаха тези протести, хората търсеха подкрепа и аз естествено не изключвам, че такава подкрепа оказва Русия. Но източник на тези процеси не е дейността на нашите спецслужби или прилагането на политически технологии от наша страна за противодействие на киевската власт. Тук са налице преди всичко действия за защита на интересите на самите граждани. А що се отнася до работата на спецслужбите, ако наистина има такава – то тя е по молба на жителите на Украйна и по никакъв начин тази дейност не предхожда самите процеси.

Според експерта не е възможен кримски вариант в Югоизточните части на Украйна: В този конкретен случай не става дума за това източните и южните части на Украйна да преминат под юрисдикцията на Русия. Тук става дума за друго – тази част да остане част от Украйна на федерален принцип, където ще действат специфични закони, а именно наред с украинския, държавен език в тези области да бъде и руският, да бъде признато, че там съществуват определени ценности, които са в разрез с ценностите в Западна Украйна. Тук става дума само за превръщането на Украйна във федерация, но не и за присъединяването на тези части към Русия. Украйна трябва да остане единна държава, но с нова Конституция, която да признава принципа на федерализма.

Мисля, че Русия няма да присъедини тези области. Тук е възможен друг вариант за развитие на събитията, а именно отделяне на тези региони от останалата част на Украйна и образуването там на независима държава. Тя може да бъде проруска, но въпреки това няма да влезе в състава на Русия, но може да се присъедини към Митническия съюз и към организацията на договора за колективна сигурност. Възможен е и вариантът за създаване на конфедеративно обединение чрез нейното присъединяване към съюза Русия – Беларус.

Перенджиев е убеден, че Русия няма непосредствено да използва своите войски в Украйна: Мисля, че военна намеса в нейния чист вид няма да има. Русия ще продължи да държи своите части на границата, демонстрирайки сила, но ако на територията на Украйна започнат някакви бойни действия, то те ще се водят само от жителите на тези области, които ще защитават своите интереси. Русия в този случай ще се ограничи само с оказването на помощ, като изпрати военни инструктури или като ще достави оръжие. 

Експертът подчерта, че може да се стигне до гражданска война между Западна и Източна Украйна. Според него към днешна дата дипломатическите възможности за уреждане на конфликта не са изчерпани. Неговата прогноза е:

Всичко това ще приключи най-вероятно с разделянето на Украйна на Западна и Югоизточна част. Засега е трудно да се прогнозира къде ще се присъедини централната част заедно с Киев. Това ще бъдат две независими една от друга държави, ще трябва да имаме работа с две Украйни - едната прозападна, другата произточна. 

Ситуацията в Украйна и нейното отражение у нас коментираха за предаването „Събота 150“ и журналистите Георги Коритаров и Иво Инджев. В звуковите файлове може да чуете двата разговора.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна