Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертви и ранени и от двете страни при антитерористичната операция в град Славянск

| обновено на 13.04.14 в 17:23

Един спецполицай е загинал, а петима са ранени при операцията срещу проруските сепаратисти в град Славянск, съобщи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков. Има пострадали и жертви и от страна на терористите, съобщи още министърът, но броят им засега не е ясен. 

Проруски активист също е убит при сблъсъците с украинските сили на реда, съобщи агенция Новости. Други двама са ранени, уточни проруският активист Николай Солнцев. По думите му общо са загинали трима души - един от съмишлениците му и двама души от организация, която според тях е "Десен сектор". Представители на "опълчението" в Славянск, цитирани от ИТАР-ТАСС, категорично опровергаха информацията за сблъсъци и жертви. В града обстановката е спокойна, увери един от командирите на "народното опълчение" в Донбас.

Представители на "опълчението" в Славянск се готвят за отбрана срещу евентуален опит на украинските сили за сигурност и членове на крайнодясната организация "Десен сектор" да си върнат контрола над града, заяви Павел Петров - командир на опълчението в Славянск: Подготвяме се, слагаме хора на постове и няма да допуснем никой да влезе. Главната ни цел е провеждането в най-кратък срок на референдум за статута на Донецка област.

Украинските сили за сигурност проведоха антитерористична операция в източния украински град Славянск, където вчера проруски активисти завзеха редица административни сгради и обособиха пътни блокади, на които започнаха да патрулират. Вътрешният министър предупреди гражданите на Славянск да напуснат центъра на града, да си стоят у дома и далеч от прозорците. В съобщение на стената си във Фейсбук Аваков предупреди за очаквани престрелки и сблъсъци, тъй като сепаратистите са открили огън без предупреждение по спецчасти. 

Кметът на града Нели Штепа го е напуснала спешно, предаде ИТАР-ТАСС.

Над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, патрулират два военни хеликоптера. Не се движат автобусите на градския транспорт, а мъже в камуфлажни униформи проверявят преминаващите през града автомобили. 

Проруски сепаратисти са завзели кметството в източния град Мариупол на брега на Азовско море, съобщиха местни медии. Протестиращите нахлули в сградата след митинг в центъра на града с искане да се създаде независима Донецка република. Полицията не е попречила на сепаратистите да влязат в сградата, те са свалили украинския флаг и издигат барикади по входовете. 

Сблъсъци избухнаха между участниците в двата митигна - "за" и "против" федерализацията на Украйна в центъра на Харков. По данни на местните власти са пострадали двама души.  В Днепропетровск пък издигат дървени прегради на входните артерии и други ключови райони на града, за да не пуснат привърженици на федерализацията на Украйна, съобщиха поддръжници на властите в Киев, цитирани от ИТАР-ТАСС.
 
  На фона на напрегнатата обстановка в Славянск пристигнаха международни наблюдатели от ОССЕ. В същото време местните медии разпространиха информация, че щурмовете в Донецка област са дело на платени провокатори, които получавали по 500 долара.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна