Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Георгиева: Ще заявим експертизата на министерството по програмата за олимпийската подготовка

Снимка: БГНЕС

По повод появилите се твърдения в пресата, че държавата е дала пари за "фалшиви" олимпийци за олимпиадата в Сочи министърът на младежта и спорта проф. Мариана Георгиева заяви, че все още не са приели отчетът, защото сезонът за зимните спортове е продължил и след нея.

Утре е заседанието на комисията към БОК, която е органът, който може да приеме отчетът на федерациите за зимни спортове за 4 годишната подготовка. Въз основа на което, ние ще направим нашата експертиза и ще стъпим на новата философия за финансиране на зимните спортове за следващия 4 годишен цикъл. Аз имах обаче междинно своите работни срещи с ръководствата на федерациите за зимните спортове. И в тези конструктивни разговори между партньори колегите споделиха на първо четене, че техните бързи изводи са: грешки в спортната подготовка, грешки в методиката. Имах повод, още по време на олимпиадата, да направя бърз анонс за некоректно разходване на финансови средства, каза Георгиева и припомни конкретния случай.

Тогава направих бърза справка, защото съм отговорна да защитавам всеки държавен лев. Бързата ми справка показа онова число, с което вие боравите, че малко над 11 милиона лева са дадени за 4 годишната олимпийска подготовка. Това са конкретно парите за олимпийска подготовка, но въобще, дадени през този период - 2010 - 2013, за федерациите за зимни спортове е над 26 милиона. В тази сума влизат парите за домакинства, за дейността на спортните клубове, влизат и целеви средства. Тогава установих, че парите за шейни, когато са поискани, са отпуснати. Държавата трябва да се озадачава и когато вижда, че има знаци, които издават недостатъчно отговорно поведение от страна на федерации, треньори и състезатели. Тази програма за олимпийска подготовка, по която са отпускани средствата, сигурно е имала своите несъвършенства. И е възможно оттам да произтичат, както неправомерното в определена част разходване на средствата, така и неправомерното отпускане, не бягам от тази констатация.




Също в предаването "12+3" бившият министър на спорта Свилен Нейков заяви, че са спекулация изнесените обвинения, че средства са отпуснати за бременни, емигранти и тежкоконтузени.

"Фалшиви" олимпийци е тежка дума. Те не се готвят само за Сочи. Има програми, от които аз не съм излизал. Те отразяват финансите на всяка една федерация , а вътре са специалистите, които преценяват. Един състезател се гради за повече от 4 години. Има критерии, на които всеки един състезател трябва да отговаря. Който не отговаря, не влиза. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна