Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна може да проведе референдум за държавното си устройство през май

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна може да проведе референдум за държавното си устройство заедно с президентските избори на 25 май. Това обяви изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов. Той даде знак, че подкрепя национален референдум по въпроса дали бившата съветска република да стане федерация с по-широки права за източната част на страната.

Не сме против провеждането на национален референдум, който, ако парламентът одобри съответното решение, може да се проведе заедно с президентските избори. Сигурен съм, че мнозинството от украинците ще подкрепят неделима, независима, демократична и унитарна Украйна, каза Турчинов.

Проруските сепаратисти продължават да окупират правителствени сгради в Източна Украйна, игнорирайки крайния срок да сложат оръжие и да напуснат помещенията. Турчинов обеща операция на въоръжените сили, ако правителствените сгради не бъдат предадени до 9 часа сутринта, но засега подобна акция не се провежда.

Проруските сепаратисти настояват за местни референдуми за разширяване на правата им или за възможността да се присъединят към Руската федерация. Резултатът от национален референдум обаче далеч не е сигурен, защото повече хора в Киев и Западна Украйна отхвърлят идеята за федерализация, коментира Франс прес.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Русия няма интерес да дестабилизира Украйна и обвини Запада в лицемерие заради кризата.

Не се месим във вътрешните работи на Украйна. Това противоречи на нашите интереси. Там няма наши агенти. Затова отново потвърждавам, че не е в интерес на Русия да дестабилизира ситуация в Украйна. В интерес на Русия е Украйна да бъде единна и в Украйна всички без изключение - национални, етнически групи, без изключение на региони, да се чувстват в собствената си страна, каза Лавров.

Заради ситуацията в Източна Украйна външните министри от страните-членки на Европейския съюз ще обсъдят допълнителни санкции срещу Русия.

Има много малко съмнения, че това е нещо, планирано и организирано от Русия. Участниците са добре въоръжени, обучени, оборудвани и координирани. Допълнителни санкции трябва да бъдат отговорът за поведението на Русия. Разбира се, трябва да се договорим в рамките на целия Европейски съюз колко далеч ще отидат санкциите, заяви преди заседанието в Люксембург британският външен министър Уилям Хейг.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна