Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС отбелязва 135-ата годишнина от създаването на Търновската конституция с тържествено заседание

| обновено на 16.04.14 в 08:09
Снимка: Ивайло Михайлов

С тържествено заседание Народното събрание ще отбележи 135-ата годишнина от създаването на Търновската конституция, чието официално наименование е "Конституция на Българското княжество". На заседанието ще присъства президентът Росен Плевнелиев и патриархът на Българската православна църква Неофит. 

Конституцията е смятана за новаторска и прогресивна за времето си и с либерален характер. Търновската конституция утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на производствените и обществени отношения. Голяма част от текстовете й са залегнали в сега действащия основен закон. 16-и април е празник и на българския парламентаризъм.

Днешното тържествено заседание е насрочено за 10.00 часа. Председателят на Народното събрание Михаил Миков ще се обърне с приветствие към народните представители и гостите на парламента по повод годишнината. Тържествени обръщения ще направят и представители на парламентарно представените партии. Официални гости ще бъдат президентът Росен Плевнелиев и Негово Светейшество българският патриарх Неофит. На тържественото заседание са поканени министър-председателят Пламен Орешарски и членове на Министерския съвет, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, представители на местното самоуправление, на академичните среди, на граждански организации.

БНР ще предава пряко тържествената сесия на Народното събрание. След това заседание народните представители излизат във ваканция до 29-и май, когато е насрочено извънредно пленарно заседание.

Годишнината на Конституцията ще бъде чествана и във Велико Търново. Отбелязването ще бъде в историческата сграда, в която през 1879-а година е заседавало Учредителното събрание, приело Търновската конституция. Сега тя е музей и в него се пази оригиналният звънец на първия български парламент.

Музейният уредник Стефан Бейков разказа за звънеца:

Той е правен още през 15-и век. На желязна ос са нанизани няколко сфери с една хубава инкрустация. На персийски език на една от тези сфери е изписана една житейiка мъдрост: "Нека този, който държи след години този звънец, си спомни за човека, който го е създал, и нека Господ да прости греховете". Звънецът е бил използван в турско духовно училище, а по-късно с него е открито Учредителното събрание тържествено на 10-и февруари.

"135 години Търновска конституция" е тeмата на лекцията, която ще изнесе на тържеството историкът професор Петко Петков от Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна