Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация, водена от пловдивския митрополит Николай ще донесе Благодатния огън утре

Снимка: БГНЕС

Благодатният огън ще бъде донесен у нас за предна година от Йерусалим утре на Велика събота от Българска църковна държавна делегация, която ще се води пловдивския митрополит Николай. Пътуването до Йерусалим ще е с частен полет, като излитането ще е утре сутринта в 4.30 часа, а връщането между 19 и 19.30 часа. На връщане самолета с благодатния огън по традиция ще кацне на летище Крумово край Пловдив. Там ще са представителите на епархиите в страната, които ще занесат йерусалимския огън за вечерното богослужение за Великден. Очаква се благодатният огън да пристигне в София в Синодалния параклис утре около 20.30 часа, от където ще бъде разпространен в столичните храмове. В 23.40 часа ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Директорът на дирекцията по вероизповеданията при МС Емил Велинов заяви в интервю за предаването „Преди всички“:

Подготовката за взимането на огъня трае много дълго. Тя започна преди около месец и искам да благодаря на колегите от посолството в Йерусалим, които направиха всичко възможно, тъй като до онзи ден ние нямахме разрешение да пренесем огън в самолета, макар че никога досега не е бил толкова затегнат режима, но след изчезването на този самолет явно службите за сигурност бяха забранили да се носи огъня по този начин. Така или иначе намерихме с помощта на колегите изход от цялата тази работа. Помогна и израелското посолство в София. Искам да благодаря на всички премиери от 2004-а година насам на всички премиери, които са дали разрешение, за да може да се пренесе огъня с Авиоотряд 28. Това е изключително важно за българския народ.

Възкресение Христово се съпътства от едно велико чудо,което се наблюдава всяка година при Божи гроб в Ерусалим в деня преди Възкресението. Там, над мястото на Божи гроб, е издигнат малък параклис, а над него - величествен храм. Всяка година, на Велика събота, вярващите получават там Благодатния огън. Той има небесен произход и в първите минути след появата си не пари и не изгаря ръцете и дрехите. Най-ранните сведения за Благодатния огън са от втори век.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна