Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямско-християнски съвет поддържа сътрудничество между двете религии в Кувейт

Снимка: Николай Кръстев


Първите християни, идващи от САЩ, създават малка болница с отделение за жени и построяват сградата на Реформаторската протестантска църква 1931-а година.  Повече от 120 националности живеят в Кувейт, сред тях преобладаващите са представители предимно на християните, мюсюлманите и будистите. Ето какво разказва преподобният Амануел Гариб

В момента в Кувейт живеят 3 млн. жители, от които  2 милиона са  чужденци, а  от тях християните са половин милион,  докато сред кувейтчаните има 150 християни. Мнозинството сред християните в  Кувейт са филипинци, непалци, корейци, както и американци  и англичани. Католиците в Кувейт са 3500, от православните в Кувейт живеят копти, гърци, арменци, както и частта от  индийците които  са част от ортодоксалната общност. Макар да сме от християнската протестанска църква в Кувейт, ние даваме подслон и посрещаме и представители на сирийските и индийските православни. Също така има и още няколко индийски православни общности, които тук в Евангелистката църква провеждат своите богослужения.

Кувейтското правителство е дало религиозна свобода на християните. Ние имаме право да внасяме свои богослужебни книги и библии за нуждите на общността ни. Ще ви кажа още че в Кувейт се намира библейското общество, което е най-голямото, и с най-дълга история в региона на Арабския залив. Ние внасяме библии на повече от 50 езика и съм сигурен, че имаме и библия  на български език. Също така имаме и DVD и CD  материали с християнски песнопения и химни. Като цяло най-много са коптите,  идващи от Египет сред православните - приблизително 7000, следвани от гръкоговорящите, които са около 1000.

Преподобният Амануйл Гареб разказва и какви са неговите родители и от къде са: 

Баща ми идва в Кувейт от Югоизточна Турция, където е бил роден като християнин, а майка ми е иракска християнка. Роден съм тук в Кувейт, когато е била създадена първата болница на американската мисия  и съм гражданин на държавата Кувейт. Ние вече сме трето поколение християни живеещи в тази страната.

На въпрос как ще посрещнат Възкресение Христово, той отговори: Ние ще празнуваме Великден всичко заедно.Тук в нашия храм има Кувейтско християнско дружество за приятелство. Ние християните  се молим за единство и мир на всички наши събратя. 

Гареб обясни и какви отношения с представителите на ислямската общност в Кувейт:

В Кувейт имаме Ислямско-християнски съвет. Той се занимава с поддръжката на диалога на сътрудничество между двете религии. Този диалог е подкрепян от кувейтските власти. Те подсигуряват всички наши необходимости, дават и визи на различни пастори и свещеници които идват сред християнската общност в Кувейт.

В края на разговора ми с преподобния Амануел Гариб, които ръководи християнската протестантска община в Кувейт сити коментира близо тригодишната гражданска война в Сирия, където християните в Близкия изток постепенно изчезват вследствие на конфликта:  Ние гледаме внимателно случващото се там и се интересуваме от ставащото в Ирак и Сирия, където християните не са малко. Молим се по време на службите ни за спиране на конфликтите и етническото противопоставяне, което прераства на моменти  и в религиозна война за съжаление. Също така следим какво се случва и в Ливан. Ние се опитваме да помогнем на жертвите от тези държави. След освобождението на Ирак от режима на Саддам Хюсейн ние се събрахме в Близкоизточния съвет на християнските църкви и осигурихме средства  за иракските християни, но също така помогнахме и на местното мюсюлманско население в Ирак, без да дискриминираме никого, защото става въпрос за наша съседна държава. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени