Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палачът на Григор Димитров изхвърли и номер 1 в света Рафаел Надал на турнира в Монте Карло

Давид Ферер не остави шансове на сънародника си и номер 1 в света Рафаел Надал на турнира в Монте Карло
Снимка: БГНЕС

Испанецът Давид Ферер, който отстрани нашия Григор Димитров на турнира "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд над 3 милиона евро, сложи край на победната серия на Рафаел Надал, възлизаща на 30 поредни мача, след като се наложи със 7:6 и 6:4 над своя сънародник и лидер в световната
ранглиста в среща от четвъртфиналите на турнира. На полуфиналите Ферер ще срещне швейцареца Станислас Вавринка, който се наложи с 7:6 и 6:2 над канадеца Милош Раонич.

Ферер, номер 6 в ранглистата на АТП, имаше само една победа над Надал на клей и тя беше спечелена преди цели 10 години. Той разчиташе на своя перфектен форхенд, за да спечели мача за малко над два часа на корта. Световният номер 1 пък допусна изненадваща поредица от непредизвикани грешки и няма да има възможност да спечели отново короната от турнира в Монте Карло. Фаворит за нея вече е Новак Джокович, който е миналогодишен шампион.

Ферер спечели сервиса на Надал още във втория гейм на мача, но лидерът в световната ранглиста върна пробива още в следващата част, която продължи цели 16 минути. Ферер обаче беше далеч по-концентриран в тайбрека и позволи на своя съперник да спечели само едно разиграване. Надал продължи да играе колебливо и във втория сет, позволявайки на Ферер да пробие в третия и в седмия гейм. Лидерът в световната ранглиста върна един пробив в осмия гейм, но неговите сили не стигнаха за повече.

Швейцарецът Роджър Федерер записа победа номер 950 в своята професионална кариера, след като се наложи с 2:6, 7:6 и 6:1 над французина Жо-Вилфрид Цонга в среща от четвъртфиналите. Следващият съперник на Федерер ще бъде шампионът Новак Джокович, който победи с 4:6, 6:3 и 6:1 Гилермо Гарсия-Лопес.

Цонга стигна до пробив още в петия гейм на първия сет, след което задържа подаването си, спечели още веднъж това на Федерер и поведе в частите. Това притесни силно швейцареца и той не беше съвсем на ниво във втория сет, в който трябваше да защитава честта си в тайбрек. Допълнителната част беше доста силна аз Федерер в началото, като той успя да спечели два мини-пробива и да поведе с 6:3, но Цонга не се отказа и изравни. Той обаче не
успя да удържи Федерер и поставеният под номер 4 в схемата изравни. Федерер спечели безпроблемно третия сет, макар да влезе в него без пробиви в мача. 32-годишният Федерер е едва третият тенисист в историята на "Оупън" ерата с подобно постижение, като пред него са само американецът Джими Конърс (1253) и чехът Иван Лендъл (1071). Това е и неговият полуфинал номер 50 в турнири от сериите "Мастърс-1000".

Джокович срещна затруднения срещу испанеца Гарсия-Лопес, но все пак стигна до трудна победа в четвъртфиналите на турнира и до мач номер 34 срещу Федерер в кариерата си. Швейцарецът води със 17:16 в сблъсъците помежду им, като от началото на годината двамата са с баланс 1:1. 34-ият мач обаче можеше да закъснее, защото Джокович загуби първия сет срещу Гарсия-Лопес, а испанецът стигна до разиграване за пробив в петия гейм на втората част. Сърбинът обаче спаси топката и други две за пробив в седмия, за да изравни резултата и в последствие да се наложи безапелационно в третия сет.

Турнир от сериите "Мастърс" в Монте Карло с награден фонд 3,45 милиона евро, четвъртфинали:

Новак Джокович (Сърбия) - Гилермо Гарсия-Лопес (Испания) - 4:6, 6:3, 6:1
Роджър Федерер (Швейцария) - Жо-Вилфрид Цонга (Франция) - 2:6, 7:6(6), 6:1
Давид Ферер (Испания) - Рафаел Надал (Испания) - 7:6(1), 6:4
Станислас Вавринка (Швейцария) - Милош Раонич (Канада) - 7:6(5), 6:2

полуфинали:
Новак Джокович (Сърбия) - Роджър Федерер (Швейцария)
Станислас Вавринка (Швейцария) - Давид Ферер (Испания)

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени