Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо седем души са задържани във връзка с потъването на южнокорейския ферибот

| обновено на 21.04.14 в 16:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Южнокорейските власти за задържали още четирима души във връзка с потъването на ферибота с 476 души на борда, предимно ученици, съобщи Франс прес като цитира сеулската прокуратура. Трима офицери и един инженер от екипажа на кораба са арестувани във връзка с разследването, след като през уикенда властите задържаха капитана, заместника му и сравнително неопитния трети офицер, който е направлявал ферибота във времето преди инцидента.

Освен това бреговата охрана разпространи запис на последната комуникация на екипажа с властите, от който става ясно, че на борда е царяла паника и офицерите не са реагирали адекватно на опасността и не са започнали навременно и организирано евакуацията на пътниците.  Срещу седмината арестувани са повдигнати обвинения в престъпна небрежност и нарушаване на морските закони.

Южнокорейският президент Пак Гън-хе определи действията на екипажа на потъналия ферибот като равносилни на убийство.

Поведението на капитана и някои от членовете на екипажа е необяснимо от гледна точка на здравия разум. Било е като акт на убийство, който не може и не трябва да се толерира. Веднага след инцидента капитанът не е приложил разпоредбите за евакуация, а е казал на пътниците да останат по местата си. Изоставили са пасажерите и са избягали първи. От етична и законова гледна точка това е просто невъобразимо.

Спасителните служби на Южна Корея извадиха от водата телата на още 16 души, загинали при потъването на южнокорейския ферибот "Севол". Общият брой на загиналите при трагедията вече достигна 80 души. Съдбата на 222 засега остава неизвестна.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна