Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Дичев: За развитие на културния туризъм са необходими държавна политика и модерно мислене

Снимка: Радио Видин

Дискусия "Европейски перспективи пред българския туризъм" ще се проведе днес във Варна. В нея ще участват държавни и местни експерти, представители на бизнеса и академичния сектор. Инициативата е на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

България може да предложи различни видове туризъм, но по отношение на културния туризъм има две неща, които са определящи, каза в предаването "Преди всички" Димитър Дичев – председател на Сдружението за култура и туризъм на Българския североизток:

Известно е, че сме третата държава в Европа по брой на културно-исторически и археологически паметници, след Италия и Гърция. Но за разлика от тях у нас паметниците са от 7 цивилизации. Вторият аргумент е, че страните със силно развита историческа индустрия културният туризъм осигурява от 32% до 43% от приходите, докато в България този дял не надвишава 7-8 %.


Една от причините за незадоволителните резултати са лошата инфраструктура до обектите и липсата на достатъчно реклама.

Похвална е инициативата на Община Варна, която започна да поставя рекламни пана и информационни табели за историческите обекти
, каза Димитър Дичев.

Според него е необходимо държавна политика и модерно мислене по отношение на културно-историческия туризъм. Трябва да се развива и религиозният и поклоннически туризъм, където посетителите се увеличават.


Интервюто на Таня Милушева с Димитър Дичев можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна