Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Каланан: Цялата процедура по избор на председател на ЕК е сбъркана

Мартин Каланан
Снимка: www.europarl.europa.eu
Предстоящите евроизбори трябва да определят не само кои ще са представителите на отделните страни в Европейския парламент, но и кой ще е следващият председател на Европейската комисия. Така поне тълкуват Лисабонския договор четири от основните европейски партии - ЕНП, социалистите, либералите и зелените, които вече издигнаха свои кандидати за поста.

Друга от по-големите партии в Европа - тази на консерваторите, смята, че приемникът на Жозе Барозу ще бъде определен с друга процедура и по друга логика. Такава позиция изразяват и някои наблюдатели, според които изборът в крайна сметка няма да е между петимата номинирани, защото никой от тях няма да събере достатъчно подкрепа извън партията си. Така държавните и правителствени ръководители на 28-те ще трябва да търсят различно решение в рамките на Европейския съвет.

Ние решихме да не издигаме кандидат, защото смятаме, че цялата процедура е дълбоко сбъркана, казва в интервю за БНР Мартин Каланан – лидер на Групата на Европейските консерватори и реформисти в досегашния Европейски парламент.

Според него процедурата няма никаква база в европейското законодателство: То казва само, че Европейският съвет трябва да номинира кандидат за председател на ЕК, отчитайки резултатите от изборите. Това по никакъв начин не дава зелена светлина на различните европейски партии да определят свои кандидати. Това е псевдоизбор, при който хората трябва да гласуват за имена, които повечето от тях не са чували, без дори да си дават сметка в какъв процес участват.

В предаването „Преди всички” през следващите дни ще се чуят и позициите на социалистите и ЕНП в специални интервюта с Ханес Свобода и Жан-Клод Юнкер.

Цялото интервю на кореспондента на БНР в Брюксел Диана Чепишев с Мартин Каланан можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна