Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България оглавява класация по източване на сметки със скиминг устройства

Снимка: БГНЕС

България оглавява класация по източване на сметки с ползване на скиминг устройства, пише агенция Блумбърг. Агенцията цитира доклад на американската компания за телекомуникационни услуги "Верайзън комюникейшънс". Преобладаващо лицата, извършили такава дейност през 2013 г. са били от България, следвана от Армения, Румъния, Бразилия и САЩ. 

Докладът разглежда 130 инцидента от миналата година. Този род престъпления са извършвани основно на банкомати и бензиностанции. Преди близо месец, при съвместна операция на ДАНС и ФБР в САЩ бяха задържани 16 българи. Едно от обвиненията беше, че са източвали сметки чрез карти-дубликати. 

Докладът посочва още, че хакерството за шпионски цели е нараствало рязко.  87 процента от мрежовите пробиви са дело на правителства. Само 11 процента се приписват на организирани престъпни групи, сочат данните.
В 49 процента от случаите шпионските пробиви, проследени през 2013 г., се приписват на граждани на Китай и други източноазиатски държави. Страни от Източна Европа са заподозрени за изходна точка в 21 на сто от пробивите.  Около 25 процента от шпионските инциденти не могат да бъдат приписани на хакери от конкретна страна, допълват авторите на доклада. Наскоро стана ясно, че дълго време пропуск в сигурността на интернет, известен като хартблиид, е осигурявал възможност за достъп на хакери до милиони пароли на интернет потребители.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна