Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади театрали се събират за десети път на фестивал "Бургаски изгреви"

Десетото юбилейно издание на Международния фестивал "Бургаски изгреви" събира от днес младежки театрални формации от цялата страна и чужбина. Стотици млади актьори ще се събeрат, за да представят постиженията си, да се срещнат с приятели, да споделят любовта си към сценичното изкуство.

„Бургаски изгреви” е най-големият детски и младежки театрален фестивал в България. Той се провежда от Сдружение АртЦентър ”Компас” под егидата на Областния управител на Бургаска област, със съдействието на Община Бургас. Фестивалът дава възможност на децата и младежите от града да се запознаят с високо стойностни театрални спектакли и с постиженията на своите връстници, развива духовното им развитие и стимулира интереса им към магията, наречена „театър”.

В четирите дни на конкурсна програма в Залата на ДНА ще бъдат представени 28 спектакъла. Бургаската публика ще се наслади на разнообразни по тематика постановки – като се започне от приказките на Шарл Перо, мине се през Радичков, Алеко Константинов и Добри Войников и се стигне до Томас O`Браян и Лорка. Тази година се отличава с многото авторски спектакли, някои подготвени специално за юбилея.

Богата е и съпътстващата програма. Участниците във Фестивала ще могат да покажат своите многостранни таланти в блиц-конкурса „Четири в едно” – за актьорско майсторство, певчески умения, свирене на инструмент и танц. Най-добрите от тях ще се изявят пред бургаската публика на откритата сцена „Охлюва” в Морската градина.

Най-находчивите и пищни представители в традиционното карнавално шествие ще си съперничат за призовете „Мис и мистър Карнавал” и „Най-атрактивен участник”. А най-ранобудните могат да участват в актьорската фотосесия „Бургаски изгреви”, като си направят снимки със сценичните костюми на фона на изгряващото слънце. Изложба от техните фотоси ще бъде представена в ДНА в последния фестивален ден.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна