Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой надделя в дебата между Камала Харис и Доналд Тръмп?

Снимка: БТА

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп очертаха основните си различия във Филаделфия. В този първи разгорещен дебат между двамата Харис целеше да покаже визията си пред повече американци в момент, в който покачването в подкрепата за нея е в застой.

В продължилия около 90 минути по Ей Би Си, модериран от Дейвид Мюър и Линзи Дейвис, бяха засегнати теми като икономика, аборти, опазването на границата, имиджа на Америка по света.

Дебатът започна с характерни политически изказвания, но Харис успя да изнерви Тръмп към 20-ата минута от дебата като заяви, че хората, дошли на негови митинги, си тръгват от отегчение. Това видимо го извади от равновесие и той загуби фокус дори по силната за него тема за имиграцията. От своя страна Харис бе спокойна, но въпреки това на моменти в отговорите ѝ липсваше пълнота и яснота.

Модераторите оспориха неподкрепените с факти твърдения на Тръмп като изказването му, че имигранти дошли в Охайо ядат домашни любимци.

Харис заложи на тезата, че Тръмп ще играе по стари правила, а тя гледа напред. Тя изтъкна, че  каза, че гледа към бъдещето и че американците имат много неща, по които си приличат, отколкото такива, които ги различават.

Вицепрезидентът говори за хората като централна нейна цел, но опонентът ѝ попита защо не е постигнала тези цели до сега. Тръмп допълни, че Харис няма и да постигне целите си, защото вярва в неща, в които американците не вярват. Тръмп каза още, че Америка е пропадаща нация, на която и се смеят и в която много от имигрантите са престъпници.

Какви бяха акцентите, свързани с международната политика?

В един от напрегнатите момент Харис посочи, че Тръмп преговаря с терористи като даде за пример поканата му за талибаните в Кемп Дейвид, на което той отвърна, че го е направил, за да запази американски животи.

Нямаше нищо ново съществено в отговорите по международни въпроси като от Тръмп се чуха обвинения, че световната общност гледа с насмешка на администрацията на Байдън, докато Харис обвини експрезидента в подражание на авторитарни лидери.

Самата Харис досега не е посочила конкретно коя страна според нея представлява най-голямата заплаха за САЩ. Но като цяло в Белия дом наративът е, че Китай е на преден план. В миналото Харис е изразявала подкрепа за Украйна и за Тайван. Идеите ѝ за конкретна политика спрямо Израел не е ясна  - говорила е за правото на Израел да се защитава, но и е посочвала страданията на палестинците.

Снимка: БТА

За Тръмп най-голямата заплаха идва от американски политици, а не отвън. За него при отпускането на помощ за Украйна трябва да има условия - едно от които местно разследване спрямо семейството на Байдън. Позицията му за Тайван не стана ясна.

Като цяло Тръмп можеше да успее да се представи по-добре, ако залагаше да припише недостатъците на Байдън на Харис - нещо, което ще му донесе точки пред неговите съмишленици и също пред нерешилите за кого да гласуват. Плюс това трябваше да избягва персоналните нападки и да се фокусира върху визията си за управление.

Харис успя да покаже с какво се отличава от Тръмп, но не е ясно дали е изградила мост между себе си и нови съмишленици.

Какво показват проучванията?

Според в. "Вашингтон пост" средна стойност от няколко допитвания Харис води в национален план с малко, но в ключовите щати разликата между двамата е много, много малка.

След включването на Харис в кампанията за Белия дом имаше осезаемо покачване на въодушевлението при демократите и покачване в подкрепата за Харис. Резултатите ѝ бяха по-добри от тези при Байдън особено при независимите и по-младите избиратели, но въпреки това все още нямаше категорична преднина пред Тръмп. Дебатът е този момент, който може да я изкара убедително напред. Вече се чуват идеи и за втори дебат.

Дебатите освен в американските домове бяха гледани на публични места като университетски кампуси и барове.

В един от познатите като политически барове в района на Капитолия, който се казва "Ястреб и гълъб", беше пълно. Имаше опашка - което е необичайно за вторник вечер. Това е само един от многото барове с партита за гледане на дебата и специални за повода напитки.

В бара се чуха бурни аплодисменти, особено в моментите, в които Харис говори за репродуктивните права на жените.

В друг бар в района -  Union Pub - имаше кокосова напитка за Харис, заради една нейна реплика, станала емблематична, а The Orange  - за Тръмп.

Сред оживлението по баровете на Вашингтон се чуваха и разговори за това, което в крайна сметка вълнува най-вече - ще се окаже ли този дебат това, което ще мотивира нерешилите за кого да гласуват, ще разубеди ли съмишленици на един от двамата кандидати и ще изкара ли повече хора да гласуват.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна