Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Веснаков: В Европа всичко, ставащо у нас, изглежда леко абсурдно, защото се случват страшно много лоши неща

Късометражният филм „Фолксвагенът на Зевс” спечели Голямата награда на фестивала във Висбаден финансиране на стойност 70 000 евро от немската фондация „Робърт Бош”, които авторът Павел Веснаков да вложи в следващ свой проект.

За предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Павел Веснаков сподели, че снимачният екип е български, а обработката и постпродукцията се извършва от немски екип.

Историята е за едно циганско семейство, което живее в малко село, близо до границата с Турция. Това е една истинска история, която един човек ми разказа преди няколко години, когато бях част от екипа на документален филм, който снимахме в този регион. Става дума за борбата на двама братя, две момчета, които трябва да организират погребението на баща им, който е починал. Единственото нещо, което имат по-ценно и от което могат да изкарат някакви пари е един стар "Фолксваген голф". Няма нищо комедийно и по-скоро смешните неща идват от крайната сериозност на темите и проблемите, които са загатнати в историята, понеже историята е много драматична и много сериозна. В Западна Европа всичко това, което се случва при нас, изглежда леко абсурдно, понеже се случват толкова лоши неща и толкова негативи, че в един момент това започва да изглежда абсурдно. Затова може да се възприеме, че има нещо смешно в историята, но няма!

Подробности за „Фолксвагенът на Зевс“, както и за бъдещия филм на Веснаков можете да научите от прикачения звуков файл


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени