Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ханес Свобода: За нашата група е важно да имаме силни социалистически гласове, независимо от националните различия помежду им

Снимка: БГНЕС

Европейските социалисти не смятат да драматизират разцеплението на левицата у нас, стига заради него да не загубят места в следващия Европейски парламент. Това става ясно от казаното за "Хоризонт" от Ханес Свобода, който беше лидер на социалистите и демократите в досегашния парламентарен състав.
67-годишният  австрийски политик реши да  се оттегли след 18 години като евродепутат, точно в момент, в който неговата партия се надява, за първи път от 1994-та насам, да вземе превес над ЕНП. Предстои да видим дали това ще стане, а междувременно никой в Европа не се съмнява, че най-голям ръст на гласоподаватели ще отбележат различните крайно леви и крайно десни партии, които разчитат на растящия евроскептицизъм и национализъм. Те са и една от темите в интервюто с Ханес Свобода, а в началото той коментира дали така нареченият "Европейски проект" наистина е обречен да се свие и постепенно да изчезне.

Няма да е преувеличено, ако кажем, че Европейският проект е заплашен да изгуби силната подкрепа, на която се радваше през последните десетилетия. Националистите го атакуват, някои хора тук го приемат за даденост, на изток Русия разширява експанзионистичната си политика, а на юг страни като Либия продължават да са източник на напрежение. Така че критичните фактори, с които сме заобиколени, не са малко и ако не сме вътрешно силни, все повече ще губим и конкурентоспособност, и международни позиции.

За постиженията и пропуските на Европейския парламент, за Европейската комисия и ръководството на Европейския съвет Свобода посочи:

Основното постижение е макар и непълната, но значително подобрената регулация на финансовите пазари и на икономическата рамка. Голямото разочарование са липсата на силна политика за заетост, както и липсата на ефективни мерки срещу избягването и неплащането на данъци

Вече имаме изготвени програми за първите 100 дни на новата ЕК, някои от тях са свързани с възстановяването на икономиката, други с разкриването на работни места, обясни Свобода и уточни, че ако за председател на ЕК бъде избран техният кандидат - Мартин Шулц, това ще е в коалиция с много други хора.

За българските социалисти той заяви:

Винаги бихме предпочели да имаме силна социалдемократическа листа и сега трябва да отчетем, че в България, както и в някои други страни, ще бъде различно. За нас като група ще бъде важно да имаме силни социалистически гласове в отделните страни, независимо от националните различия помежду им. И, дори да гледаме с тъга на разделенията на национално ниво, гледаме с надежда към възможността да имаме повече силни членове на групата на социалистите и демократите в следващия парламент.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна