Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Атанасов: Главното, върху което ще обърнем внимание, е да има равнопоставеност и справедливост

Задълженията на СЕМ на предстоящите избори за Европейски парламент, а пък и въобще във връзка с изборите, са включени в глава 12 на Изборния кодекс, припомни Иво Атанасов, член на СЕМ.

И освен задълженията, които произтичат от кодекса, ще бъде подписано споразумение между ЦИК и СЕМ за принципите и параметрите за специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи.

Споразуменията, които генералните директори на БНТ и БНР ще подпишат, ще уточнят подробностите. Но аз ви влизам в положението, защото вие 11 месеца имате по-голяма свобода, а когато се стигне до горещата фаза на кампанията, всичко става регламентирано, но този регламент не е самоцелен - така Атанасов отговори дали обществените медии ще бъдат по-свободни във въпросите си в тази кампания.

Имаме показатели, по които ще водим мониторинга. Главното, върху което ще обърнем внимание, е да има равнопоставеност и справедливост. Препоръчва се, както на политическите сили, така и на кандидати, които са и медийни лица, водещи, да се въздържат в другите форми, извън тези, които са предвидени за предизборна кампания, да включват подобни теми.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна